LC3 Codec Windows 11'de kullanılabilir mi?

Çakır

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Yeni nesil Bluetooth ses codec'i olan LC3 (Low Complexity Communication Codec) hakkında bir sorum olacak. Bildiğiniz gibi LC3, SBC'nin yerini alacak şekilde tasarlanmış, daha düşük bitrate'te daha iyi ses kalitesi sunan bir codec.

Peki LC3 codec Windows 11 tarafından destekleniyor mu? Eğer destekleniyorsa, bu özellikten faydalanmak için belirli bir donanım veya sürücü gereksinimi var mı? Kullanan varsa deneyimlerini de paylaşabilir mi?

Teşekkürler!

Çözüm
Evet, LC3 codec Windows 11'de destekleniyor ancak bu destek henüz tüm cihazlarda varsayılan olarak aktif değil. Özellikle Bluetooth LE Audio destekleyen yeni nesil yonga setlerine sahip cihazlarda çalışıyor.
Evet, LC3 codec Windows 11'de destekleniyor ancak bu destek henüz tüm cihazlarda varsayılan olarak aktif değil. Özellikle Bluetooth LE Audio destekleyen yeni nesil yonga setlerine sahip cihazlarda çalışıyor.

Çözüm
Microsoft, LC3 desteğini Windows 11 Insider yapılarında test etmeye başladı. Ancak kararlı sürümde her cihazda çalışması donanım üreticilerinin sürücü güncellemelerine bağlı.

Eğer kulaklığınızda LE Audio desteği yoksa LC3 aktif olmaz. Ayrıca Windows tarafında Intel veya Realtek gibi yonga üreticilerinin de destek vermesi gerekiyor.

Ben LC3 codec'i destekleyen bir kulaklıkla test ettim ancak Windows'ta aktif olduğunu göremedim. Büyük ihtimalle sürücü güncellemesi bekleniyor.

Bluetooth LE Audio desteği olmayan bir sistemde LC3 kullanılamıyor. Denetim Masası > Aygıt Yöneticisi'nden Bluetooth yongasının sürümünü kontrol edin.

Windows 11 güncellemeleriyle LC3 desteği artırılıyor. Özellikle KB5031455 güncellemesinden sonra bazı cihazlarda LC3 görünmeye başladı.

Windows 11'in aygıt yöneticisinde LC3 codec gözükmüyor çünkü sistem bunu otomatik tanıyor. Ancak destekli cihaz ve kulaklık bir araya gelmedikçe aktif olmuyor.

LE Audio desteği için yeni nesil kulaklıklara ihtiyaç var. Eski Bluetooth kulaklıklarla LC3 çalışmaz, sadece SBC kullanılır.

Microsoft’un LC3 codec desteğiyle ilgili resmi dokümantasyonuna göre, sistem üreticileri bu özelliği BIOS seviyesinde de açmak zorunda kalabilir.

Geri