Windows'un Kendi Kendine Etkinleşmesi Normal mi?

Soykann

GadgetEfsanesi
Arkadaşlar selam,

Bugün ilginç bir durumla karşılaştım. Windows 11 yüklü bilgisayarımı açtığımda daha önce etkinleştirilmemiş olan sistem, kendiliğinden etkinleşmiş görünüyordu. Ne ürün anahtarı girdim, ne de manuel bir işlem yaptım.

Bu durum normal midir? Microsoft’un otomatik lisanslama sistemine mi bağlı, yoksa arka planda başka bir şey mi dönüyor? OEM lisans, dijital lisans ya da donanım değişikliği bu durumu etkiliyor olabilir mi?

Bu konuyu daha önce yaşayan ya da teknik olarak açıklayabilecek biri varsa çok makbule geçer.

Teşekkürler!

Çözüm
Bu durum dijital lisans sistemine bağlı. Eğer daha önce aynı Microsoft hesabıyla etkinleştirilmiş bir cihazsa, sistem donanım eşleşmesini tanıyıp otomatik olarak yeniden etkinleştirebilir.
Bu durum dijital lisans sistemine bağlı. Eğer daha önce aynı Microsoft hesabıyla etkinleştirilmiş bir cihazsa, sistem donanım eşleşmesini tanıyıp otomatik olarak yeniden etkinleştirebilir.

Çözüm
Windows 10/11'de dijital hak sistemi aktif. Donanımda büyük değişiklik yoksa, format sonrası aynı hesapla giriş yapıldığında otomatik etkinleşme gerçekleşebilir.

OEM lisanslı bir cihazsa, BIOS'taki ürün anahtarı kullanılarak otomatik aktivasyon gerçekleşebilir. Bu tamamen normal bir durumdur.

Microsoft sunucuları donanım bilgilerini eşleştirerek lisans durumunu tanıyor. Bu özellik Windows 10'dan beri var ve güvenli bir yöntemdir.

Yeni bir cihaz aldıysan ve Windows önceden kurulmuşsa, üretici firma lisansı önceden entegre etmiş olabilir. Bu nedenle kendiliğinden etkinleşmiş görünür.

Etkinleşme, Microsoft hesabıyla eşleşmişse otomatik olur. Ayarlar > Sistem > Hakkında kısmından etkinleştirme türünü görebilirsin.

Eğer bir kurumsal cihazsa, toplu lisanslama (volume license) sistemi devrede olabilir. Bu da arka planda otomatik etkinleştirme sağlar.

Geri