Windows ISO Boyutu Nasıl Düşürülür?

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhabalar,

Windows 11 ISO dosyasını indirip kendim özelleştirerek daha hafif bir kurulum medyası oluşturmak istiyorum. Özellikle kullanılmayan diller, uygulamalar, OneDrive, Defender gibi bileşenleri çıkartmak ve ISO boyutunu küçültmek istiyorum.

Bu işlemi yapmak için hangi araçları kullanabilirim? NTLite dışında önerdiğiniz yöntem veya script var mı? DISM ile manuel müdahale mümkün mü? Özellikle 8 GB altına düşürmek isteyenler varsa deneyimlerini paylaşırsa çok sevinirim.

Amacım daha hafif, daha az kaynak tüketen bir Windows kurulumu yapmak. Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkürler!

NTLite bu işin en stabil çözümü. Ücretsiz versiyonunda bile gereksiz bileşenleri çıkartabilir, dil paketlerini kaldırabilir ve servisleri kapatabilirsin.

Çözüm
DISM ile manuel olarak install.wim içinden bileşen çıkarma mümkün ama biraz uğraştırıcı. Komut satırıyla uğraşmayı seviyorsan işe yarar.

Ben Tiny11 projesini referans alarak kendi ISO’mu oluşturdum. UUP Dump’tan aldığın imajla başla, ardından NTLite ya da WinReducer ile temizleme yapabilirsin.

Defender, Edge, OneDrive gibi uygulamaları çıkartmak istiyorsan NTLite içinde 'Apps' bölümünde kaldırabilirsin ama bazı uygulamalar kurulumdan sonra tekrar yüklenebilir.

Script isteyenler için GitHub'da çok güzel ISO lite scriptleri var. Ama dikkat et, bazıları aktivasyon veya güncelleme sorunlarına yol açabiliyor.

ISO düzenlerken dijital imza (boot.wim vs.) bozulursa kurulum hata verir. Dosyaları sıkıştırırken dikkat etmen gereken nokta bu.

Ben .NET, IE, ve yazıcı sürücülerini çıkartarak ISO boyutunu 5.8 GB'a kadar düşürdüm. Fakat bazı uygulamalar eksik kalabiliyor, yedek al.

Eğer ISO boyutunu düşürürken yüklenebilirliğini de korumak istiyorsan, yalnızca kullanılmayan dilleri, yardımcı uygulamaları ve ses/sürücüleri kaldırmak yeterli.

Geri