Ekte, Windows'un RAM kullanımını ve kaynak izleyici ekran görüntülerini paylaştım. Teknik olarak neden 32 GB yerine 31,6 GB gösterildiğini açıklayabilecek olan var mı? Donanıma ayrılan bellek nedeniyle olabilir mi? Özellikle sistemin 406 MB donanıma ayırdığı görülüyor.
Konuyu tartışmak ve bilgi paylaşmak isteyen herkesin katılımını bekliyorum. Donanım ve yazılım konusunda uzman olan arkadaşların detaylı yorumları çok değerli olacaktır.
Bu durum genellikle donanıma ayrılan bellekle ilgilidir. Ekran kartının bazı sistemlerde RAM'den az miktarda bellek kullanması yaygındır. BIOS ayarlarını kontrol ederek bu durumu detaylı inceleyebilirsin.
Bu tamamen normal bir durum. Sistem, bazı donanımlar için RAM'i rezerve ediyor. Örneğin, entegre bir grafik işlemcin olmasa bile anakart bazı bellek adreslerini sistem kullanımı için ayırabilir.
RAM'in tam kapasitesinin kullanılabilir olmaması, donanımın rezerve ettiği alanlarla ilgili olabilir. BIOS güncellemesi yapmayı ve "Memory Remapping" ayarlarını kontrol etmeyi öneririm.
BIOS üzerinden bellek ayarlarını kontrol et. Özellikle "Memory Remapping" gibi ayarların açık olduğundan emin ol. Ayrıca donanıma ayrılan 406 MB'nin ana neden olduğunu düşünüyorum. Bu genelde sistem cihazlarına ayrılır.
Kendi sistemimde benzer bir durum vardı. BIOS güncellemesi yapınca bellek yönetimi biraz daha optimize oldu. Anakartın özelliklerini incelemeni öneririm.
Windows sistemleri, bazı bellekleri sistem cihazları için ayırır. Örneğin, USB kontrolcüler ya da ağ adaptörleri gibi. Bu nedenle genelde 32 GB'nin tamamını göremezsin.
Bu, RAM'in doğal bir özelliği ve sistemle alakalı bir durum. Donanıma ayrılan 406 MB'nin hangi cihazlar için rezerve edildiğini öğrenmek için Aygıt Yöneticisi'ni kullanabilirsin.
Her zaman sistemin BIOS ayarlarını kontrol etmeni öneririm. Özellikle "Hardware Reserved Memory" kısmına odaklan. Anakartın MSI olduğu için detaylı bir bellek ayarı sunuyor olabilir.
Yalnızca Windows değil, diğer işletim sistemlerinde de benzer bir bellek ayrımı görülebilir. Bunun altında yatan temel neden, donanım gereksinimleri ve işletim sistemi optimizasyonudur.
Birçok donanımın çalışma için RAM'den küçük bir alan rezerve etmesi normaldir. Daha fazla detay için MSI'ın resmi sitesindeki teknik belgeleri kontrol et.
Bu bir problem değil, normal bir durum. BIOS veya Windows kaynak izleyicisi üzerinden donanıma ayrılan belleğin hangi cihazlara tahsis edildiğini kontrol edebilirsin.