Merhaba, Acer Nitro 5 laptop kullanıyorum ve cihazı açar açmaz işlemcinin sıcaklığı 70 dereceye ulaşıyor. Normalde bu sıcaklık seviyesi kullanım altında beklenir diye düşünüyorum, ancak cihaz boşta iken bile bu kadar yüksek bir sıcaklık olması normal mi? Soğutma sisteminde bir problem mi var, yoksa başka bir sebep olabilir mi? Sorunu nasıl çözebilirim? Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Termal macunun yenilenmesi ve fan temizliği genelde bu tür sorunları çözüyor. Ayrıca, işlemci sıcaklığı sensörlerinde bir hata olup olmadığını da kontrol etmelisin. Bunun için HWMonitor gibi bir yazılım kullanabilirsin.
Bu sıcaklık değerleri açılışta normal değil. İlk olarak BIOS'un güncel olup olmadığını kontrol etmeni öneririm. Ayrıca termal macunun eski olması da bu tür sorunlara neden olabilir. Bu iki noktayı kontrol edip dönüş yaparsan yardımcı olmaya çalışırım.
Benzer bir sorunu yaşadım ve fanları temizlemek oldukça işe yaradı. Toz birikmesi, hava akışını kısıtlayıp işlemcinin aşırı ısınmasına sebep olabilir. Fanların temizliğini yapmayı denemelisin.
Termal macunun yenilenmesi ve fan temizliği genelde bu tür sorunları çözüyor. Ayrıca, işlemci sıcaklığı sensörlerinde bir hata olup olmadığını da kontrol etmelisin. Bunun için HWMonitor gibi bir yazılım kullanabilirsin.
Cihazını performans modunda başlatıyor olabilirsin. Güç planını 'Dengeli' olarak ayarla ve başlangıçta çalışan uygulamaları kontrol et. Bu da sıcaklığı düşürebilir.
Cihazın soğutma sisteminin tıkalı olma ihtimali yüksek. Fanların temizlenmesi ve hava çıkış yerlerinin tozlardan arındırılması gerekiyor. Ayrıca laptop altına bir soğutucu platform almayı düşünebilirsin.
Bir diğer çözüm, işlemci yükünü kontrol etmektir. Görev yöneticisinden hangi uygulamaların işlemciyi kullandığını görebilirsin. Boşta aşırı yük varsa bir virüs taraması da yapmanı öneririm.
Donanımsal bir sorun gibi görünüyor, ama yazılım güncellemeleri de önemli. Windows ve sürücülerin güncel olduğundan emin ol. Özellikle işlemci sürücüsü ve anakart BIOS’u.
Laptop açılır açılmaz 70 derece olması, fanların düzgün çalışmadığını gösteriyor olabilir. Fan hızını kontrol edebileceğin bir yazılım kullanmayı dene, mesela SpeedFan.
Bir teknik servise götürüp detaylı kontrol yaptırmak da iyi bir fikir olabilir. Eğer garantisi varsa, müdahale etmeden önce garanti durumunu kontrol et.