Bilgisayarımı açmaya çalıştığımda "ACPI BIOS Error" hatası alıyorum ve Windows başlamıyor. Bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir ve nasıl çözebilirim?
Sisteme format atmadan çözmek mümkün mü? Ayrıca BIOS ayarlarında neleri kontrol etmem gerektiği konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim. Adım adım önerilerinizi bekliyorum.
ACPI BIOS Error hatası genellikle şu nedenlerden kaynaklanır:
1. **BIOS Uyumluluğu:** İşletim sistemin ve BIOS sürümün arasında bir uyumsuzluk olabilir. BIOS güncellemesi yapmayı düşünebilirsin. Anakart üreticisinin web sitesine giderek doğru BIOS güncellemesini indir ve talimatlara göre uygula.
2. **ACPI Ayarları:** BIOS ayarlarına girip "ACPI Settings" veya "Power Management Settings" gibi seçenekleri kontrol et. Varsayılan ayarlara dönmeyi deneyebilirsin.
3. **RAM veya Donanım Sorunları:** ACPI hatası bazen donanım bileşenlerindeki sorunlardan kaynaklanabilir. RAM’i çıkarıp yeniden takmayı veya farklı bir slotta çalıştırmayı dene.
Eğer sorun devam ederse, detaylı adımları paylaşabilirim.
Bu hatayı daha önce aldım ve şu yöntemlerle çözdüm:
- **BIOS Sıfırlama:** Anakart üzerindeki CMOS pilini çıkar ve 5-10 dakika bekledikten sonra yeniden yerine tak. Bu işlem BIOS’u fabrika ayarlarına döndürecektir.
- **Güvenli Mod:** Bilgisayarı güvenli modda başlatmayı dene. `F8` tuşuna basarak güvenli moda girebilirsin ve buradan gerekli sürücü güncellemelerini yapabilirsin.
Son çare olarak, Windows’u temiz bir şekilde yeniden kurmak çözüm olabilir.
1. **Hızlı Başlatmayı Devre Dışı Bırak:** BIOS’taki "Fast Boot" veya "Secure Boot" seçeneklerini kapatmayı deneyebilirsin.
2. **UEFI/Legacy Modu:** BIOS’taki "Boot Mode" ayarını kontrol et. Eğer Legacy moddaysa UEFI’ye veya tam tersi bir değişiklik yaparak hatayı çözmeyi deneyebilirsin.
Anakart modelini belirtirsen daha spesifik bir çözüm sunabilirim. Kolay gelsin!
Eğer BIOS güncellemesi yapmayı düşünüyorsan, işlem sırasında güç kaybı olmamasına dikkat etmelisin. Ayrıca doğru dosyayı indirdiğinden emin ol. Yanlış bir BIOS sürümü kullanmak anakartını tamamen bozabilir.
Sorunun kaynağı yazılımsa, `sfc /scannow` veya `chkdsk` komutlarıyla sistem taraması yapmayı da deneyebilirsin.