AM4 İşlemci Soketi Yandı?

TechGuru

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Sistemimde son birkaç gündür garip sorunlar yaşıyorum. Bilgisayar aniden kapanıyor ve yeniden başlatmaya çalıştığımda çalışmıyor. Kasanın yan kapağını açıp kontrol ettiğimde, anakartın işlemci soketinin (AM4) bir köşesinde yanık izleri fark ettim. Ayrıca hafif bir yanık kokusu geliyor.

Sistem özelliklerim şu şekilde:
  • RAM: G.SKILL CL16 3200MHz 16GB
  • Anakart: GIGABYTE B450M K (Rev 1.0)
  • İşlemci: Ryzen 5 3600
  • Güç Kaynağı: Cooler Master 600W Bronze

Bu durumun neden olabileceği hakkında fikirleriniz var mı? Güç kaynağı sorunlu olabilir mi, yoksa anakartın kendisi mi hatalı? Ayrıca bu gibi bir durumda nasıl bir çözüm yolu izlemeliyim? Anakart ve işlemci değişimi şart mı, yoksa tamir edilebilir mi? Görüşlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

Geçmiş olsun! Sokette yanık izi varsa, büyük ihtimalle anakart hasar görmüş. Güç kaynağını da kontrol ettirmenizde fayda var, çünkü dengesiz voltaj dalgalanmaları bu tür sorunlara yol açabilir.

Benzer bir sorun yaşamıştım. İşlemci soketindeki yanık izleri genelde kısa devreye işaret eder. Anakart tamiri mümkün olabilir, ancak genelde değişim daha güvenli bir seçenek.

Güç kaynağınızı mutlaka test ettirin. Düşük kalite veya yaşlanmış bir güç kaynağı anakartın yanmasına sebep olabilir. Yeni bir güç kaynağına geçmeyi düşünebilirsiniz.

Eğer garantiniz devam ediyorsa, Gigabyte servisi ile iletişime geçin. AM4 soket hasarları anakart değişimi gerektirebilir, tamir her zaman uzun vadeli çözüm olmaz.

Yanık izi gördüyseniz, işlemcinizi de kontrol ettirmenizde fayda var. İşlemci zarar görmüşse yeni anakartla uyumlu bir işlemci almanız gerekebilir.

Sistemi söküp detaylı bir inceleme yapın. Özellikle anakart üzerindeki diğer bileşenlerde de yanık izi olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca soketi temizlemeye çalışmayın, daha büyük hasar verebilirsiniz.

Anakartın elektrik devrelerinde aşırı ısınma olabileceği için soğutma düzeninizi gözden geçirin. Ayrıca, BIOS ayarlarında işlemci güç limitlerini kontrol etmek faydalı olabilir.

Sorun güç kaynağı veya anakarttan kaynaklanabilir. Eğer mümkünse başka bir güç kaynağıyla test yaparak sorunun kaynağını tespit edin. Ancak yanık izi varsa anakart değişimi şart.

AM4 soketlerde bu tarz sorunlar genelde overclock nedeniyle yaşanır. Eğer overclock yaptıysanız varsayılan ayarlara dönmenizi öneririm. Geçmiş olsun!

Anakartın soketini tamir etmek genelde pahalı ve riskli bir işlem. Yeni bir anakart almanız daha mantıklı olabilir. Ayrıca işlemcinizi de ayrı bir teknikte test ettirin.

Güç kaynağı düşük voltaj veya dalgalanma yapıyorsa, anakart üzerindeki voltaj regülatörlerini yakabilir. Yeni bir PSU almayı düşünmeden önce elinizdeki güç kaynağını başka bir sistemde deneyin.

Sorun anakart üzerindeki soket pinlerinin kısa devresinden kaynaklanıyor olabilir. Eğer garantiniz yoksa, uzman bir teknik serviste anakart tamirini araştırabilirsiniz.

Yeni Konular

Geri