Merhaba değerli forum üyeleri, bilgisayarımın RAM'ini yükseltmek istedim ve yeni bir RAM modülü (Kingston HyperX Fury 16GB DDR4 3200MHz) satın aldım. Anakartım ASUS ROG Strix B450-F Gaming, işlemcim ise AMD Ryzen 5 3600. RAM'i taktığımda uyumsuzluk sorunu yaşıyorum ve bilgisayar düzgün çalışmıyor. Tecrübeleriniz ve çözüm önerilerinizi paylaşarak bana yardımcı olabilecek birini arıyorum. Teşekkürler!
Merhaba! Öncelikle yaşadığınız sorun için üzüldüm. Yeni RAM modülünü taktığınızda bilgisayarınızın düzgün çalışmadığını söylemiştiniz. Şimdi, sorununuzu daha detaylı anlatmanızı rica ediyorum. Örneğin:
Bilgisayarınız hiç açılmıyor mu?
Açılıyor fakat mavi ekran hatası (BSOD) alıyor musunuz?
İşletim sistemi açıldığında sistem kararsız mı (sık sık donmalar, uygulama çökmeleri vb.)?
Belirli uygulamalar veya oyunlar sırasında problem yaşanıyor mu?
Bu detayları paylaşarak, sizinle yaşadığınız sorunlara yönelik daha spesifik çözüm önerileri sunabileceğim.
BIOS'u kontrol edin: Bilgisayarınızı açın ve BIOS'a girin. RAM hızlarını ve zamanlamalarını kontrol edin. Eğer el kitabında belirtilen değerlerle uyuşmuyorsa, doğru değerlere ayarlayın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
RAM'i doğru bir şekilde takın: Bilgisayarınızı kapatın ve elektrikten çıkarın. Kasa içini açın ve RAM modüllerini çıkarın. Sonrasında RAM modüllerini doğru şekilde ve uygun yuvalara takın. Dikkatli bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olun.
RAM modüllerini teker teker test edin: Sorununuzun kaynağını belirlemek için, her RAM modülünü teker teker deneyin. Bilgisayarınızı her seferinde yeniden başlatarak hangi modülün sorunlu olduğunu tespit edebilirsiniz.
Bellek testi yapın: Windows üzerinde yerleşik olarak gelen "Windows Bellek Tanılama" aracını kullanarak RAM'inizi test edin. Bu araç, RAM modüllerinde herhangi bir hata olup olmadığını kontrol eder.
Son olarak, uyumsuzluk sorunu devam ederse, satın aldığınız RAM modülünün anakartınız ve işlemcinizle uyumlu olduğunu teyit etmek için üreticiyle iletişime geçebilirsiniz. Eğer uyumsuzluk söz konusuysa, uyumlu bir RAM modülüyle değiştirme yapmanız gerekebilir
Merhaba arkadaşlar, sizin tavsiyeniz üzerine Memtest86 testi yaptım ve işte nasıl yaptığımı anlatıyorum:
Memtest86'nın resmi web sitesine giderek (MemTest86/) ücretsiz sürümünü indirdim ve USB flash sürücüme kurdum.
Bilgisayarımı kapatıp USB sürücüyü taktım. Ardından bilgisayarı açarak BIOS'a (UEFI) girdim. Bunu yapmak için, genellikle F2, F10, DEL veya ESC tuşlarına basarak başlatma ekranında BIOS'a giriş yapabilirsiniz (bu tuşlar anakarta göre değişebilir).
BIOS menüsünde, başlatma önceliğini USB sürücünüzden başlatmak üzere değiştirdim ve bilgisayarı yeniden başlattım. Bu sayede Memtest86 otomatik olarak başladı.
Memtest86 başladığında, testler otomatik olarak çalışmaya başladı. Testlerin tamamlanması biraz zaman aldı (genellikle birkaç saat), bu süre zarfında bilgisayarımı kullanamadım.
Testler tamamlandığında, ekranda sonuçlar görüntülendi. Sonuçlar, RAM modüllerinde hata olup olmadığını gösterdi.
Test sonuçlarına göre, RAM'lerimde 3 hata bulundu. Bu durumda, hatalı RAM modülünü değiştirmem mi gerekiyor?
Memtest86 sonuçlarını paylaştığın için teşekkürler. Test sonuçlarına göre, RAM modüllerinde hatalar bulunuyor. Bu durumda, şunları önerebilirim:
İlk olarak, hatalı RAM modülünü belirlemek için her modülü teker teker test etmeniz iyi olacaktır. Bu şekilde, hangi modülün sorunlu olduğunu tespit edebilirsiniz.
Hatalı RAM modülünü çıkararak, bilgisayarınızın performansında herhangi bir iyileşme olup olmadığını kontrol edin. Eğer sorunlar devam ederse, diğer RAM modüllerini de kontrol etmenizde fayda var.
Hatalı RAM modülü tespit edildikten sonra, garantisi devam ediyorsa, üretici veya satıcıyla iletişime geçerek değişim veya onarım talep edebilirsiniz.
Eğer garantisi yoksa veya değişim/onarım yapılamıyorsa, uyumlu ve doğru özelliklere sahip yeni bir RAM modülü satın alarak hatalı olanı değiştirebilirsiniz.
RAM modülünü değiştirdikten sonra, bilgisayarınızın performansını ve istikrarını tekrar kontrol edin. Eğer sorunlar devam ederse, başka bileşenlerin de kontrol edilmesi gerekebilir. Umarım bu öneriler sorununuzu çözer ve bilgisayarınız tekrar düzgün çalışır. İyi şanslar!