Merhaba, Arduino Uno kartımı bağladıktan sonra Arduino IDE üzerinden port seçeneğini kontrol ettiğimde hiçbir port görünmüyor. Ekli görselde de görebileceğiniz gibi, "Port" seçeneği gri renkte ve kullanılamaz durumda. Bu sorunu çözmek için neler yapabileceğim hakkında yardıma ihtiyacım var. Şu ana kadar denediğim yöntemler şunlar:
USB kablosunu değiştirdim.
Arduino sürücülerini güncelledim.
Farklı bir USB port denedim.
Başka bir bilgisayarda denedim ama sonuç aynı.
Fikirlerinizi ve olası çözümleri paylaşırsanız çok sevinirim.
Başka bir bilgisayarda da aynı sorunu yaşadığınızı belirtmişsiniz. Bu, kartın kendisinde bir sorun olabileceğini düşündürüyor. Kartın bozuk olup olmadığını kontrol etmek için başka bir Arduino ile test yapmayı deneyebilirsiniz.
Bu sorunun yaygın bir nedeni, Arduino'nun CH340/341 çipli bir klon olmasıdır. CH340 sürücüsünü indirip kurmayı deneyebilirsiniz. Özellikle Windows kullanıyorsanız, bu sürücüye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Cihaz Yöneticisi'nde (Windows için) "Diğer Aygıtlar" altında "USB2.0-Serial" gibi bir cihaz görünüyor mu? Eğer görünüyorsa, doğru sürücüyü yüklememişsiniz demektir.
Linux kullanıyorsanız, terminalden ls /dev/tty* komutunu çalıştırarak bağlı cihazları listeleyebilirsiniz. Kartın burada görünüp görünmediğini kontrol edin. Ayrıca, Arduino grubuna kullanıcı eklemeyi unutmayın (sudo usermod -a -G dialout $USER).
Bağlantı sırasında Arduino'nun üzerindeki güç LED'inin (genelde yeşil) yandığından emin olun. Eğer LED yanmıyorsa, kartınızın güç almadığını gösterir ve bu durumda kablo ya da kart arızalı olabilir.
Başka bir bilgisayarda da aynı sorunu yaşadığınızı belirtmişsiniz. Bu, kartın kendisinde bir sorun olabileceğini düşündürüyor. Kartın bozuk olup olmadığını kontrol etmek için başka bir Arduino ile test yapmayı deneyebilirsiniz.
Emre'nin çözüm önerisi mantıklı görünüyor. Kartın çalıştığını doğrulamak için başka bir Arduino ile deneyebilirsiniz. Ayrıca, resmi Arduino IDE sürümünü kullanmayı deneyin.
Farklı bir USB kablo kullanmışsınız, ancak bazı kablolar sadece güç aktarımı yapar ve veri aktarımı desteklemez. Güvenilir bir veri kablosu kullandığınızdan emin olun.
USB bağlantı noktalarınızın doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için başka bir cihaz (örneğin bir USB bellek) bağlayıp deneyin. Eğer sorun devam ediyorsa, bilgisayarın USB sürücülerini güncellemeniz gerekebilir.
Arduino'nun üzerindeki "RESET" düğmesine basarak kartı yeniden başlatmayı deneyin. Bazen kart yazılımı sıkışabilir ve bu da bağlantı problemlerine yol açabilir.
Sadece bir öneri: Bilgisayarınızı yeniden başlatarak, Arduino IDE'nin ve bağlı cihazların düzgün şekilde algılandığından emin olun. Bazen basit bir yeniden başlatma işe yarayabilir.
Portun hala görünmemesi durumunda, farklı bir IDE kullanmayı deneyebilirsiniz (örneğin PlatformIO). Eğer başka bir IDE'de çalışıyorsa, sorun Arduino IDE'ye özgü olabilir.