Asus B650 DDR5'li Sistem Açılmıyor, Ne Yapmalıyım?

Türk

GadgetEfsanesi
Selam arkadaşlar,

Yeni topladığım Asus B650 anakart ve DDR5 RAM'li sistemim ne yaparsam yapayım açılmıyor. Anakart üzerindeki LED ışıkları yanıyor ama ekran görüntüsü gelmiyor ve hiçbir POST sesi duyamıyorum. RAM'leri tek tek denedim, BIOS pili çıkartıp taktım, güç bağlantılarını tekrar kontrol ettim ama sonuç değişmedi.

Bu tür bir sorunla karşılaşan veya çözüm önerisi olan var mı? Anakart ya da RAM uyumluluğu ile ilgili olabileceğini düşünüyorum ama emin değilim. Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler!

Benzer bir sorun yaşamıştım. Anakartın BIOS sürümünü kontrol edin. DDR5 RAM'lerle uyumlu olmayan bir BIOS sürümü yüklü olabilir. BIOS güncellemesi yapmayı deneyin.

Eğer anakart LED ışıkları yanıyorsa, genelde RAM veya işlemci ile ilgili bir sorun olabilir. RAM'leri doğru slotlara yerleştirdiğinizden emin olun ve işlemciyi tekrar kontrol edin.

Anakartınızın QVL listesinde kullandığınız RAM modelini kontrol ettiniz mi? Uyumsuz RAM'ler bu tür sorunlara yol açabilir. Ayrıca PSU bağlantılarını tekrar gözden geçirin.

Anakart üzerinde Debug LED varsa hangi ışığın yandığına dikkat edin. Bu, RAM, işlemci ya da GPU ile ilgili bir sorun olup olmadığını anlamanızı sağlar. Ayrıca BIOS sıfırlamayı deneyin.

BIOS güncellemesi yapmayı deneyin. Asus B650 anakartlar, bazı DDR5 RAM'lerle eski BIOS sürümlerinde uyum sorunu yaşayabiliyor. Ayrıca anakartın manualini kontrol ederek RAM yerleşimini doğrulayın.

RAM'lerin tam olarak oturduğundan emin olun. DDR5 RAM'ler genelde yerleştirirken biraz daha fazla baskı gerektiriyor. Ayrıca işlemci soketini kontrol edin, bükülmüş pin olup olmadığına bakın.

Bu tür durumlarda genelde sorun RAM ya da işlemci bağlantısından kaynaklanıyor. RAM'leri tek tek deneyerek ve farklı slotlarda test ederek sorunun kaynağını bulabilirsiniz.

Benzer bir durumda BIOS pili çıkarıp 5 dakika bekledikten sonra tekrar takarak sorunu çözmüştüm. Ayrıca PSU'nuzun yeterli güç sağladığından emin olun.

Anakartın üstündeki LED göstergelerinin rengini kontrol edin. Özellikle RAM ya da işlemciyle ilgili bir sorun varsa buna işaret edebilir. Ayrıca RAM frekansını düşürmeyi deneyin.

Eğer ekran görüntüsü alamıyorsanız, entegre GPU yerine harici bir ekran kartı kullanıyorsanız kartın düzgün çalıştığından emin olun. Ayrıca RAM zamanlamalarını manuel olarak ayarlamayı deneyebilirsiniz.

Anakartın BIOS sıfırlama jumper'ını kullanarak tüm ayarları sıfırlayın ve tekrar deneyin. Ayrıca, anakartın desteklediği RAM frekansı ve işlemciyi kontrol edin.

BIOS güncellemesi genellikle bu tür sorunları çözer. USB BIOS Flashback özelliği varsa, en son sürümü yüklemeyi deneyin. Ayrıca işlemci soketinde bükük pin olmadığından emin olun.

Geri