ASUS TUF FX505DT model laptopumda NVIDIA ekran kartını görmeme problemi yaşıyorum. Sistem sadece entegre ekran kartını tanıyor gibi görünüyor. NVIDIA sürücülerini yeniden yüklemeyi denedim, ancak hiçbir sonuç alamadım. BIOS güncellemesi veya başka bir çözüm önerisi olan var mı? Yardımlarınızı bekliyorum.
Bu sorun genellikle cihazdaki NVIDIA sürücülerinin tam olarak yüklenmemesi veya uyumsuz bir sürüm kullanılması durumunda oluşur. DDU (Display Driver Uninstaller) adlı bir aracı kullanarak mevcut sürücüleri tamamen kaldırmayı ve ardından en son sürümü temiz bir şekilde yüklemeyi deneyebilirsiniz.
BIOS'ta Advanced Settings bölümüne giderek, ekran kartı ayarlarını kontrol ettiniz mi? Bazı cihazlarda varsayılan olarak entegre grafik ayarları açık olabilir ve bunu değiştirmek gerekebilir.
Benzer bir sorun yaşamıştım. Sorunu çözmek için Windows'un Güç Seçenekleri'nde "Yüksek Performans" modunu aktif hale getirdim. Bununla birlikte, NVIDIA Denetim Masası'nda varsayılan grafik işlemci olarak NVIDIA'yı seçtiğinizden emin olun.
Sorun, BIOS güncellemesi gerektiriyor olabilir. ASUS'un resmi sitesinden modelinize uygun en son BIOS sürümünü indirip kurmayı deneyin. Kurulum sırasında dikkatli olun, çünkü yanlış bir işlem cihazınıza zarar verebilir.
Ekran kartı fiziksel olarak yerinden oynamış olabilir. Laptopu dikkatlice açıp, bağlantıları kontrol etmenizi öneririm. Ancak bunu yaparken garantiyi ihlal etmemeye dikkat edin.
Laptopunuzda kullanılan ekran kartı yapılandırmasının Optimus teknolojisiyle çalıştığını unutmayın. Bu teknoloji, gerektiğinde NVIDIA kartını devreye sokar. Test etmek için grafik yoğun bir oyun veya uygulama çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
NVIDIA Denetim Masası'nda uygulama ayarlarına girerek, hangi uygulamaların yüksek performanslı grafik işlemcisi kullanacağını manuel olarak seçebilirsiniz. Belki bu yöntem işinize yarar.
Sorununuzu NVIDIA'nın GeForce Experience uygulaması üzerinden otomatik olarak sürücü güncelleyerek çözmeyi deneyebilirsiniz. Bazen manuel kurulum yerine bu yöntem işe yarayabiliyor.
Çözüm olarak şu adımları izleyin: 1) DDU ile sürücü temizleme, 2) Laptop üreticisinin sunduğu resmi sürücüyü kurma, 3) BIOS güncellemesi. Bu yöntemler çoğu zaman işe yarar.
Aygıt Yöneticisi'nde NVIDIA ekran kartı görünüyorsa, üzerine sağ tıklayıp 'Sürücüyü Güncelle' seçeneğini deneyebilirsiniz. Eğer görünmüyorsa, donanımsal bir problem olabilir.