Bugün bilgisayarımı açmaya çalıştığımda siyah ekranda 'No Bootable Device' hatası aldım. Daha önce böyle bir hata ile karşılaşmamıştım ve ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
Şimdiye kadar şunları denedim:
BIOS'a girip boot sırasını kontrol ettim, SSD/HDD doğru gözüküyor.
SATA kablolarını kontrol ettim, bağlantılar sağlam.
Başka bir bilgisayara taktığımda diskim çalışıyor gibi görünüyor.
Windows onarım moduna giremiyorum, çünkü sistem hiç başlamıyor.
Bunu nasıl düzeltebilirim? Diskimde çok önemli veriler var, format atmak istemiyorum. Benzer bir sorun yaşayan veya çözüm önerisi olan var mı?
Eğer bilgisayarınız UEFI modundaysa ve yanlışlıkla eski bir MBR formatlı diske sahipseniz, sisteminiz boot etmeyebilir. BIOS’tan UEFI/Legacy ayarlarını kontrol edin.
Windows yükleme medyasını kullanarak onarım seçeneğini deneyebilirsiniz. USB veya DVD’den başlatıp ‘Startup Repair’ seçeneğini çalıştırmayı denediniz mi?
diskpart komutunu kullanarak diskinizin ‘aktif’ olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Yanlışlıkla aktif olmayan bir bölüme sahipseniz sistem boot etmeyebilir.
Eğer Windows onarım ekranına ulaşamıyorsanız, yeni bir Windows kurulum medyası oluşturup USB üzerinden boot etmeyi deneyin. Sistem dosyalarınızı onarabilirsiniz.
HDD/SSD tanınıyor ama boot edilmiyorsa, işletim sisteminin kurulu olduğu diski yanlışlıkla silmiş olabilirsiniz. Linux Live USB ile açıp verilerinizi kontrol edebilirsiniz.
Eğer tüm yöntemler başarısız olursa, son çare olarak Windows’u USB’den temiz kurulum yaparak yüklemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak öncesinde verilerinizi kurtardığınızdan emin olun.
Farklı bir USB veya DVD’den Windows kurulumuna girip ‘Komut İstemi’ni açarak chkdsk /f komutunu çalıştırabilirsiniz. Bozuk sektörler bazen bu hataya neden olabilir.