BIOS ayarlarında bazı değişiklikler yaptıktan sonra bilgisayarım artık açılmıyor. Yaptığım değişiklikler şunlardı:
1. Secure Boot'u aktif hale getirdim.
2. Boot sırasını değiştirdim.
3. CSM'yi kapattım ve UEFI'ye geçiş yaptım.
Bu değişikliklerden sonra bilgisayar açılış ekranında takılı kalıyor ya da hiç görüntü gelmiyor. BIOS'a geri dönüp ayarları eski haline getiremiyorum çünkü BIOS ekranına da ulaşamıyorum. Bu durumu nasıl düzeltebilirim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
BIOS sıfırlama jumper'ını kullanabilirsiniz. Anakartınızın kullanım kılavuzunda jumper'ın yeri belirtilmiştir. Bu jumper'ı kullanarak BIOS'u fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.
Monitör bağlantısını kontrol edin. CSM'yi kapattığınızda bazı durumlarda eski kablo tipleri (VGA/DVI) çalışmaz. HDMI veya DisplayPort kullanmayı deneyin.
CSM'yi kapattığınızda ve UEFI'ye geçtiğinizde diskinizin formatı uyumlu değilse bu sorun oluşabilir. Eğer mümkünse boot edilebilir bir USB ile sistemi yeniden başlatmayı deneyin.
Anakartınızın modeline bağlı olarak, BIOS kurtarma modunu başlatma seçeneklerini kontrol edin. Örneğin, bazı ASUS modellerinde BIOS Flashback özelliği bulunuyor.
Secure Boot'un etkili olduğu durumlarda, eski işletim sistemi yükleme yöntemleri çalışmaz. UEFI uyumlu bir işletim sistemi yükleme medyası hazırlayıp deneyebilirsiniz.
Anakart kullanım kılavuzunu indirip BIOS sıfırlama yöntemlerini detaylıca inceleyin. Hangi düğmelere basmanız gerektiği veya sıfırlama jumper'ı gibi bilgiler burada yer alır.
Eğer BIOS'a ulaşamıyorsanız tüm çevre birimlerini (klavye, mouse, USB cihazlar) çıkararak minimum donanımla başlatmayı deneyin. Bu, bir çakışmayı önleyebilir.
Eski ayarları hatırlıyorsanız, anakart modelinize göre BIOS tuşlarına basarak varsayılan ayarları yükleme seçeneğini arayın. Bazı sistemlerde bu işlem için 'F9' tuşu kullanılır.