Windows 11 yüklü bilgisayarımı açmaya çalıştığımda siyah ekranda kalıyor ve BIOS’a giremiyorum. Klavyenin ışıkları yanıyor ama ekranda hiçbir görüntü yok. Farklı bir klavye denedim ama sonuç değişmedi. Anakart bir hata kodu göstermiyor ve monitör çalışıyor. Ayrıca BIOS’a geçiş tuşlarını (DEL, F2 gibi) denedim ama hiçbirine tepki vermiyor.
Bu sorun daha önce güncelleme yaptıktan sonra oluştu, ancak tam emin değilim. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? Windows 11 ile uyumluluk veya başka bir donanım sorunu olabilir mi?
Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşabilir misiniz? Teşekkürler!
Bu tip sorunlar genellikle donanım kaynaklı olabilir, ancak yazılım güncellemeleri de buna sebep olabilir. İlk olarak BIOS’unuzun resetlenmesi için CMOS pilini çıkarıp yaklaşık 5 dakika bekleyin ve tekrar yerine takın. Bu işlem, BIOS’u fabrika ayarlarına döndürebilir ve sorunu çözebilir. Eğer bu işe yaramazsa anakart modelinizi belirtirseniz daha fazla yardımcı olmaya çalışırım.
Benzer bir sorun yaşamıştım. Sorun ekran kartının düzgün oturmamasından kaynaklanıyordu. Eğer harici bir ekran kartı kullanıyorsanız, kartı çıkartıp yeniden yerine takmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca RAM’leri de kontrol etmenizi öneririm, bazen RAM’in düzgün oturmaması siyah ekrana yol açabiliyor.
Windows 11 güncellemelerinden sonra BIOS erişim sorunları yaşandığını forumlarda sıkça görüyorum. Eğer bir güncelleme sonrası bu sorunu yaşamaya başladıysanız, Windows 11’i güvenli modda başlatmayı deneyin. Güvenli moda erişim mümkün değilse, USB üzerinden bir Windows kurulum medyası oluşturup bilgisayarı onarma moduna geçiş yapabilirsiniz.
CMOS sıfırlama ve donanım kontrolleri işe yaramazsa BIOS yazılımınızı güncellemeyi düşünebilirsiniz. Anakart üreticinizin web sitesine gidip en güncel BIOS sürümünü indirip bir USB ile yüklemeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu işlemi yaparken dikkatli olun, çünkü yanlış bir adım anakarta zarar verebilir.
Bazen monitörün giriş modu yanlış ayarlanmış olabilir. Monitörünüzün giriş kaynağını (HDMI, DisplayPort vb.) kontrol etmeyi unutmayın. Ayrıca eğer birden fazla ekran bağlıysa, BIOS ekranı başka bir monitörde açılıyor olabilir. Tüm ekran bağlantılarını kontrol etmenizi öneririm.