Son zamanlarda bilgisayarımın performansı ciddi şekilde düştü. Uygulamaları açarken yavaşlık yaşıyorum ve genel sistem tepkimesi de oldukça düşük. Windows 10 kullanıyorum. Hangi yöntemlerle bilgisayarımı hızlandırabilirim? Gereksiz dosyaları temizlemek, RAM eklemek ya da başka bir şey yapmak işe yarar mı?
Deneyimlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim!
Merhaba, bilgisayar hızlandırmak için ilk adım gereksiz başlangıç programlarını kapatmak olabilir. Görev Yöneticisi'nden Başlangıç sekmesine gidip ihtiyacınız olmayan programları devre dışı bırakabilirsiniz.
Disk birleştirme ve disk temizleme araçlarını kullanmayı deneyin. Bu, özellikle HDD kullanıyorsanız performansı artırabilir. SSD'niz varsa bu adım gereksiz.
RAM eklemek kesinlikle performansa katkı sağlar. Ayrıca, mevcut RAM kullanımını izlemek için Görev Yöneticisi'ni kullanabilirsiniz. Eğer RAM doluluğu yüksekse bu yavaşlamanın ana sebebi olabilir.
Sistemde yüklü gereksiz yazılımları kaldırmayı unutmayın. Özellikle antivirüs programları gibi arka planda sürekli çalışan yazılımlar sistemi yavaşlatabilir.
Virüs taraması yapmayı ihmal etmeyin. Malware veya virüsler bilgisayarınızı ciddi şekilde yavaşlatabilir. Güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanarak tarama yapın.
Güç planınızı Yüksek Performans moduna almayı deneyin. Kontrol Paneli'nden Güç Seçenekleri'ne gidip bu ayarı değiştirebilirsiniz. Ancak bu, pil süresini azaltabilir.
Arka planda çalışan gereksiz servisleri kapatabilirsiniz. 'msconfig' komutunu kullanarak başlangıçta çalışan servisleri düzenleyebilirsiniz. Ama dikkatli olun, önemli bir servisi kapatmamak için araştırma yapın.
Termal macun değişimi ve bilgisayar temizliği de önemli. Zamanla toz birikimi ve termal macunun kuruması işlemci sıcaklığını artırarak performansı düşürebilir. Temizlik yaparak bu sorunu çözebilirsiniz.