Bilgisayarım aniden kapanıyor ve Event Viewer’da "Çekirdek Gücü 41 (63)" hatası alıyorum. Bu durum genellikle yoğun işlem yaparken veya oyun oynarken gerçekleşiyor.
Bu hatanın neden kaynaklandığını ve nasıl çözebileceğimi bilen var mı? Donanım mı yazılım mı bu sorunun asıl sebebi olabilir? Lütfen detaylı ve adım adım çözümler paylaşabilir misiniz?
Kernel Power 41 (63) hatası, genelde sistemin düzgün bir şekilde kapanmadığını veya güç kaybı yaşadığını gösterir. İşte çözüm için bazı adımlar:
1. **Güç Kaynağını Kontrol Et:** Bilgisayarın güç kaynağı yeterince sağlam mı? Özellikle oyun sırasında güç yetersizliği bu tür kapanmalara neden olabilir.
2. **Sıcaklık Değerlerini Kontrol Et:** İşlemci veya GPU aşırı ısınıyorsa sistem kendini korumaya alıp kapanıyor olabilir. HWMonitor gibi bir yazılımla sıcaklıkları takip et.
3. **Sürücü Güncellemeleri:** Tüm sürücülerin güncel olduğundan emin ol. Özellikle chipset ve ekran kartı sürücülerini kontrol et.
4. **Windows Güç Ayarları:** `Denetim Masası > Güç Seçenekleri` kısmından yüksek performans modunu seç ve işlemci uyku durumlarını devre dışı bırak.
TechGuru’nun önerilerine ek olarak, BIOS ayarlarını kontrol etmeni öneririm. Özellikle şu noktalar önemli:
- **XMP ve Overclock:** Eğer işlemci veya RAM için overclock yapıyorsan bu ayarları varsayılan değerlere döndür.
- **BIOS Güncellemesi:** Anakart üreticisinin web sitesinden en son BIOS sürümünü indir ve güncelle.
Ayrıca, güç kaynağının watt değerinin sistemine uygun olup olmadığını kontrol etmeyi unutma.
Bu sorunu yaşamış biri olarak şu adımları denemeni öneririm:
1. **Event Viewer Detayları:** Event Viewer’da Kernel Power hatasının yanında başka bir hata kodu olup olmadığını kontrol et. Genelde bu, sorunun daha net bir sebebini gösterir.
2. **RAM ve Depolama Testi:** RAM’ini MemTest86 ile ve SSD/HDD’ni CrystalDiskInfo ile test et. Arızalı donanımlar bu hataya sebep olabilir.
3. **Kabloları Kontrol Et:** Güç kablolarının sıkı takıldığından emin ol. Özellikle anakarta ve ekran kartına giden kabloları kontrol et.
Eğer güç kaynağından şüpheleniyorsan, başka bir PSU ile test etmeni öneririm. Ayrıca, priz ve çoklayıcı gibi dış faktörleri de göz önünde bulundur. Elektrik dalgalanmaları Kernel Power 41 hatasını tetikleyebilir. UPS kullanmak bu tür sorunları azaltabilir.