Son zamanlarda bilgisayarımda bir şeyler fark ettim ve sizlere danışmak istiyorum. Ekran kartım (RTX 3060), boşta olduğu zaman bile sıcaklıkları 40-45°C arasında seyrediyor. Daha önce böyle değildi, genelde 35 derece civarında olurdu.
Yakın zamanda bir oyun yükledim ve ekran kartı driver’ını güncelledim. Fanları kontrol ettim, biraz toz vardı temizledim ama sıcaklıkta çok bir değişim olmadı.
Bu sıcaklık değerleri normal mi? Daha düşük seviyelere çekmek için ne yapmamı önerirsiniz? Bir de, yeni yüklenen driver’ın buna etkisi olabilir mi? Son olarak, kasa içi hava akışı için önerdiğiniz bir düzenleme var mı?
Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Selam Türk,
Bu sıcaklık değerleri aslında çoğu ekran kartı için normal sayılır. Modern kartlar genelde 40-50°C arasında çalışabiliyor. Ancak eskiye göre bir artış fark ettiysen, bunu dikkate almakta fayda var. Fan kontrol yazılımlarını kullanarak sıcaklıkları biraz daha optimize edebilirsin.
Merhaba,
Fan temizliği yapmışsın, bu iyi bir adım. Termal macunu kontrol ettin mi? Eğer eskiyse değiştirmek sıcaklıkları düşürebilir. Ayrıca kasa fanlarını kontrol et; egzoz ve giriş fanlarının doğru çalıştığından emin ol. Hatta fan hızlarını biraz artırmayı deneyebilirsin.
Bende de RTX 3060 var ve benzer bir sorun yaşamıştım. Kasa içinde hava akışını düzenlemek için fanları yeniden yerleştirdim, özellikle önden hava girişini artırdım. Ayrıca, yaz aylarında sıcaklıklar genelde artıyor. Eğer odan serinse bir etkisi olabilir.
Bu sıcaklık değerleri normal kabul edilebilir ama yine de dikkatli olmakta fayda var. Bir yazılım (örneğin MSI Afterburner) ile sıcaklıkları sürekli takip etmeni öneririm. Driver güncellemesi bazen performansı artırabilir ama sıcaklığı da etkileyebilir. Eski sürüme dönüp deneme yapabilirsin.
Ben de geçmişte aynı problemi yaşadım. Kasa içindeki tozlanma azalmış gibi görünse de tam temizlik yapmadan fark edilmez. Bir de termal pedleri kontrol etmeni öneririm, özellikle eski kartlarda ısınmaya neden olabiliyor.
Kasa fanlarının düzeni gerçekten çok önemli. Kendi tecrübemden, en azından 2 giriş ve 1 çıkış fanı düzeniyle sıcaklığı birkaç derece düşürebilirsin. Ayrıca, fan hızlarını elle ayarlamak için bir fan kontrolcü kullanmanı öneririm.
RTX 3060 boşta 40-45°C çalışıyorsa yük altındaki sıcaklıklarını da kontrol etmeni öneririm. Eğer yükte 75°C’yi geçmiyorsa büyük bir problem yoktur. Ancak bu aralıklardaysa fan eğrisini manuel olarak optimize etmelisin.
Driver güncellemeleri bazen böyle sorunlara yol açabiliyor. Eski bir sürüme dönüp test etmeni öneririm. Eğer sıcaklıklar düşüyorsa, yeni driver’da bir optimizasyon sorunu olabilir. Güncelleme notlarını da kontrol etmeyi unutma.
Merhaba,
Kasanın bulunduğu yerin havalandırmasını da göz önünde bulundur. Örneğin, masa altı gibi hava sirkülasyonunun düşük olduğu bir yerdeyse sıcaklık artabilir. Bilgisayarını daha açık bir alana taşımayı dene.
Bazı ekran kartları boşta çalışırken fanları tamamen kapatabiliyor. Kartın fan eğrisini kontrol ettin mi? Belki boşta fanların devreye girmiyor olabilir. Yazılımla manuel bir ayar yapmayı deneyebilirsin.
Bunun gibi durumlarda genelde termal macun değişimi çok etkili oluyor. Eğer macun yeniyse sorun olmaz ama 1-2 yıllık bir kartta kesinlikle değiştirmelisin. Ayrıca, kartın BIOS ayarlarını kontrol et; bazen varsayılan ayarlar ideal olmayabiliyor.
Kendi kartımda benzer bir durumdaydı. Yük altındaki sıcaklıklarım arttığında, kasanın altına ek bir fan koyarak sorunu çözdüm. Soğutma konusunda daha fazla yatırım yapmak istemiyorsan, odanın sıcaklığını biraz daha düşürmeye çalışabilirsin.