Son zamanlarda oyuncu farelerinde 8000 Hz polling rate desteği oldukça popüler hale geldi. Ancak, bu özellik FPS oyunlarında gerçekten bir fark yaratıyor mu? Teknik olarak, daha yüksek polling rate daha düşük gecikme demek, ancak insan gözünün bunu algılayıp algılayamayacağı tartışmalı bir konu. Ayrıca, oyun motorlarının ve bilgisayar donanımının bu yüksek hızı işleyip işleyemeyeceği de bir diğer mesele.
Sizce 8000 Hz, 1000 Hz'e kıyasla hissedilir bir avantaj sağlıyor mu? Yoksa bu daha çok pazarlama stratejisi mi? Kullananlar varsa, tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?
Ben 8000 Hz destekli bir fare kullanıyorum ve açıkçası 1000 Hz'e göre çok büyük bir fark hissetmedim. Belki profesyonel seviyede fark yaratabilir ama günlük oyun deneyiminde gözle görülür bir etki yok gibi.
Bu konuda teknik detaylara bakıldığında, 8000 Hz'in faydası düşük gecikme süresi sağlamak. Ancak, çoğu oyuncu bunu fark edemez çünkü insan tepkisi bu kadar hassas değil. Yine de "future-proof" bir yatırım olabilir.
8000 Hz teknolojisi bence daha çok bir pazarlama hamlesi. Ancak, yüksek FPS oyunlarında oynayanlar için minimal de olsa avantaj sağlayabilir. Sisteminiz güçlü değilse bir fark göremeyebilirsiniz.
Kendi tecrübeme göre, 8000 Hz kullanımı ciddi bir performans artışı yaratmadı. Monitör yenileme hızınız yüksek değilse zaten bu avantajı göremezsiniz. Benim görüşüm, bu özellik daha çok üst düzey oyuncular için.
Aslında 8000 Hz polling rate, doğru koşullarda fark yaratabilir. Ancak bunu hissetmek için yüksek FPS'li bir oyun, güçlü bir sistem ve yüksek yenileme hızına sahip bir monitör şart.
Donanım ve yazılım uyumu burada çok önemli. Eğer sisteminiz 8000 Hz'i desteklemiyorsa zaten fark göremezsiniz. Ama ileriye dönük bir teknoloji olduğu kesin.