Formattan Sonra D Diskinin Yetkisi Alınamıyor ?

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Format attıktan sonra D diskimdeki klasörlere erişim sağlayamıyorum. Yetki hatası alıyorum ve klasörlere girmeye çalıştığımda "Şu an bu klasöre erişim izniniz yok" şeklinde bir uyarı alıyorum. "Devam" butonuna basınca bazen erişim açılıyor ama bazı klasörlerde bu yöntem işe yaramıyor.

Ayrıca, güvenlik sekmesinden yetkilere baktığımda, bazı kullanıcıların "Tam Denetim" yetkisi varken, SYSTEM kullanıcısının bazı yetkilere sahip olmadığını görüyorum. "Sahibi Everyone" olarak görünüyor ama bu da bazı durumlarda sorun çıkarıyor gibi. Diskin yetkilerini değiştirmeme rağmen bazı klasörlere hâlâ erişim sağlayamıyorum.

Bu sorunu nasıl kalıcı olarak çözebilirim? Özellikle oyun klasörlerim Steam ve Origin gibi platformlarda açılmıyor. Aynı sorunu yaşayan veya çözüm önerisi olan var mı?

Teşekkürler.

Bu sorun genellikle format sonrası disk izinlerinin bozulmasından kaynaklanıyor. Çözüm için şunları deneyebilirsin:

1. Disk Sahipliğini Değiştir:
- D diskinin üzerine sağ tıkla, ÖzelliklerGüvenlik sekmesine git.
- "Gelişmiş" butonuna tıkla ve "Sahibi" kısmında değiştir butonuna bas.
- Kullanıcı adını yaz (örneğin: DESKTOP-XXXX\KullanıcıAdın) ve uygula.

2. Yetkileri Manuel Olarak Ayarla:
- "Güvenlik" sekmesinde Düzenle butonuna bas ve kendi kullanıcı adına "Tam Denetim" yetkisi ver.

3. CMD Üzerinden Yetki Tanımla:
- Yönetici olarak CMD’yi aç ve şu komutu gir:
Kod:
     icacls D:\ /grant Everyone:F /T
- Bu işlem tüm dosyalara tam erişim verecektir.

Bazı durumlarda Windows Defender Ransomware Koruması da buna sebep olabilir. Windows Güvenliği uygulamasını açıp, "Virüs ve tehdit koruması" sekmesinden "Korumalı Klasör Erişimi" ayarlarını kontrol etmeni öneririm. Eğer açıksa kapatarak tekrar dene.

Ben de benzer bir sorun yaşadım, fakat Steam Oyunları ile ilgili bir sıkıntı olduğunu fark ettim. Steam’de Kütüphane Klasörleri sekmesine girip, D diskini yeniden tanıtmaya çalışırsan sorunun çözülebilir. Bunu denedin mi?

Eğer yukarıdaki çözümler işe yaramazsa, DISM ve SFC komutları ile sistemde bozuk dosya olup olmadığını kontrol etmelisin:
Kod:
sfc /scannow
dism /online /cleanup-image /restorehealth
Bunları çalıştırdıktan sonra bilgisayarı yeniden başlat ve tekrar dene.

Klasörlerin üzerinde kilit simgesi var mı? Eğer varsa, yetkileri eski bir kullanıcıya bağlı olabilir. D Diskini varsayılan izinlere sıfırlamak için şu komutu kullan:
Kod:
icacls D:\ /reset /T /C /L

Güvenlik ayarlarını manuel değiştirirken Mirası Devre Dışı Bırak seçeneğini işaretleyip tüm izinleri yeniden atamayı denedin mi? Bazen eski izinler çakışma yaratabiliyor.

Takeown komutunu da deneyebilirsin:
Kod:
takeown /f D:\ /r /d y
Bu işlem, disk üzerindeki tüm dosyaların sahipliğini değiştirir.

Güvenli Modda açıp denemeyi düşündün mü? Bazen normal modda değiştirilemeyen izinler, Güvenli Moddayken değiştirilebiliyor.

Hata mesajı belirli bir klasör için mi yoksa tüm D diski için mi çıkıyor? Eğer belirli klasörlerdeyse, onları ayrı ayrı denemek gerekebilir.

BIOS'ta Secure Boot veya TPM açık mı? Eğer bunlar açıksa Windows’un bazı dosyalara erişimi kısıtlamış olabilir. Kapatıp denemeyi düşünebilirsin.

Sadece Admin hesap ile giriş yaparak bu işlemleri denedin mi? Standart kullanıcı hesapları bazen sistem klasörlerine müdahale edemiyor.

Yetki sorunları bazen Windows Güncellemelerinden sonra da çıkabiliyor. Son yüklenen güncellemeleri kaldırarak tekrar dener misin?

Windows 10’un belirli bir sürümünde bu tür yetki sorunları sık yaşanıyor. Windows sürümün kaç? Eski bir build kullanıyorsan güncelleyip tekrar denemelisin.

Sorun çözülmezse, D Diskini farklı bir PC’ye bağlayıp klasörleri denemeni öneririm. Eğer başka bilgisayarda da aynı hatayı alıyorsan, dosya sisteminde bir bozulma olabilir.

Eğer NTFS yetkileriyle ilgili derin bir sorun varsa, D diskinin dosya sistemini onarmayı deneyebilirsin:
Kod:
chkdsk D: /f /r

Tüm bu işlemleri yapmadan önce bir Sistem Geri Yükleme noktası oluşturmanı tavsiye ederim. Yanlış bir işlem yaparsan geri dönmek için faydalı olabilir.

Geri