Merhaba arkadaşlar, Ubuntu kullanırken karşılaştığım bir hata hakkında yardımınıza ihtiyacım var. GL bağlamı oluşturulamadı (GL context could not be created) hatası alıyorum. Bu sorun genellikle grafik kartı veya sürücülerle alakalı olabilir mi? OpenGL kullanan bir uygulama çalıştırmaya çalıştığımda ortaya çıkıyor. Çözüm önerileriniz var mı? Şimdiden teşekkürler.
Bu hatayı çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
1. Güncel grafik sürücülerini yükle.
2. OpenGL kütüphanelerinin eksiksiz olduğundan emin ol.
3. Eğer Nvidia kullanıyorsan, sürücüyü nvidia-settings arayüzünden yapılandırmayı deneyebilirsin.
Bunlar benim sorunu çözmeme yardımcı oldu.
Bu sorun genellikle eksik veya uyumsuz grafik sürücülerinden kaynaklanıyor. Sürücünüzü güncellemek için şu komutları deneyebilirsiniz: sudo apt update && sudo apt upgrade ardından Additional Drivers sekmesinden uygun sürücüyü seçin.
Ben de bu hatayı almıştım. Çözüm olarak, mesa-utils paketini yükledim: sudo apt install mesa-utils. Sonrasında GLX bilgilendirme komutlarıyla sürücülerin çalışıp çalışmadığını kontrol ettim.
Bu hatayı çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
1. Güncel grafik sürücülerini yükle.
2. OpenGL kütüphanelerinin eksiksiz olduğundan emin ol.
3. Eğer Nvidia kullanıyorsan, sürücüyü nvidia-settings arayüzünden yapılandırmayı deneyebilirsin.
Bunlar benim sorunu çözmeme yardımcı oldu.
Sistemin GPU'suna bağlı olarak farklı çözümler uygulanabilir. Eğer Intel grafik kartı kullanıyorsan, intel-microcode paketini yüklemen gerekebilir. Nvidia veya AMD için resmi sürücüler daha stabil çalışır.
GL bağlam hatası, özellikle eski grafik kartlarında sık karşılaşılan bir durum. Yeni bir çekirdek veya dağıtım güncellemesi yapmayı düşünebilirsin. sudo apt dist-upgrade komutu ile güncellemeleri kontrol et.
Eğer VirtualBox gibi bir sanal makinede çalışıyorsan, 3D hızlandırma seçeneğini etkinleştirdiğinden emin ol. Bunun eksikliği bu tür hatalara yol açabilir.
GL bağlamı oluşturulamıyorsa, bazı kütüphaneler eksik olabilir. sudo apt-get install libgl1-mesa-dri komutu eksik modülleri yüklemene yardımcı olabilir.
Sisteminde birden fazla grafik kartı varsa, yanlış bir kart seçilmiş olabilir. prime-select aracı ile hangi kartın aktif olduğunu kontrol et ve değiştirmeyi dene.
GL bağlam hatasını çözmek için güncel çekirdek sürümüne geçmek faydalı olabilir. uname -r komutu ile mevcut sürümü kontrol et, ardından gerekirse yeni bir çekirdek kur.