Son zamanlarda oyun oynarken GPU kullanımımın düştüğünü fark ettim. Bu düşüş FPS kaybına da neden oluyor. Sistem özelliklerim oldukça yeterli olmasına rağmen bu sorunu çözemedim. GPU sürücülerim güncel ve sistem sıcaklıkları da normal seviyelerde. İşte sistem özelliklerim:
GPU: NVIDIA RTX 3070
İşlemci: Intel i7-10700K
RAM: 16GB DDR4 3200 MHz
Anakart: ASUS ROG STRIX Z490-E
Depolama: 1TB NVMe SSD
Bu tür bir sorunla karşılaşan veya çözüm önerisi olan varsa, fikirlerinizi bekliyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim!
Sistem sıcaklıklarını normal demişsiniz ama kesin olarak emin olmak için HWMonitor veya MSI Afterburner gibi araçlarla GPU ve CPU sıcaklıklarını oyun esnasında kontrol ettiniz mi? Yüksek sıcaklıklar varsa termal throttling devreye giriyor olabilir.
Sürücülerin güncel olduğunu belirtmişsiniz ama bazen temiz bir sürücü kurulumu yapmak işe yarayabiliyor. DDU (Display Driver Uninstaller) kullanarak mevcut sürücüyü kaldırıp, NVIDIA'nın sitesinden en güncel sürücüyü yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz.
Arka planda çalışan uygulamaları kontrol ettiniz mi? Özellikle yüksek CPU veya disk kullanımı yapan bir program varsa GPU'nuzun tam performans göstermesini engelliyor olabilir.
Bu sorun genellikle işlemci darboğazından kaynaklanabilir. Oyun oynarken işlemci kullanımını izlediniz mi? İşlemciniz %100'e yakın çalışıyorsa, GPU tam performans gösteremez.
Sistem sıcaklıklarını normal demişsiniz ama kesin olarak emin olmak için HWMonitor veya MSI Afterburner gibi araçlarla GPU ve CPU sıcaklıklarını oyun esnasında kontrol ettiniz mi? Yüksek sıcaklıklar varsa termal throttling devreye giriyor olabilir.
Power plan ayarlarını kontrol etmeyi deneyin. Özellikle 'Yüksek Performans' modunda olduğundan emin olun. Bazı durumlarda 'Dengeli' modda güç sınırlamaları performansı düşürebiliyor.
Windows güncellemeleri bazen sistem performansını etkileyebiliyor. Son büyük güncellemeden sonra sorun yaşamaya başladıysanız, güncellemeyi geri almayı deneyin.
Oyun içi grafik ayarlarını çok yüksek seviyelerde tutuyorsanız, dengelemek adına ayarları biraz düşürmeyi deneyin. Özellikle 'V-Sync' ve 'DLSS' gibi ayarları devre dışı bırakmayı test edin.
Kablolarınızın doğru şekilde takılı olduğundan ve ekran kartınızın PCIe yuvasına tam oturduğundan emin olun. Bazen bu tür fiziksel bağlantı sorunları performansı etkileyebilir.