Sistemimde son zamanlarda bazı oyunlarda ciddi FPS düşüşleri yaşamaya başladım. Özellikle daha önce sorunsuz çalıştırabildiğim oyunlarda bu problemle karşılaşıyorum. Sistem özelliklerim şu şekilde:
İşlemci: Intel(R) Core(tm) i5-7500 CPU @ 3.40GHz 3.40 GHz
RAM: 16,0 GB
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti
Oyunlarda grafik ayarlarını düşürmek ve Nvidia sürücülerini güncellemek gibi yöntemleri denedim ancak hala bir çözüm bulamadım. Ayrıca işlemci kullanımım oyun sırasında oldukça yüksek oluyor. Bu sorunu çözmek için neler yapabilirim? Daha önce benzer bir problem yaşayan arkadaşlar var mı? Her türlü öneriye açığım. Şimdiden teşekkürler!
Çözüm önerim şu: i5-7500 işlemcisini soğutucu ile kontrol edin ve termal macunu yenileyin. Aşırı ısınma durumlarında performans kaybı yaşanabilir. Bu yöntem benim eski sistemimde işe yaramıştı.
Benzer bir sorun yaşadım, işlemci darboğazı olabilir. i5-7500 işlemcisi GTX 1660 Ti ile tam uyumlu çalışırken yüksek işlemci kullanımına yol açabilir. İşlemciniz çok yük altındaysa oyun performansı düşer. Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmayı deneyin.
Güç planınızı kontrol ettiniz mi? Windows'ta 'Yüksek Performans' modunu seçerseniz daha iyi sonuç alabilirsiniz. Ayrıca oyun sırasında işlemci sıcaklıklarını kontrol edin. Aşırı ısınma performans düşüşüne neden olabilir.
GTX 1660 Ti'nin sürücülerini sadece güncellemek yetmeyebilir. Eski sürücü kalıntılarını temizlemek için DDU (Display Driver Uninstaller) kullanarak temiz kurulum yapmayı deneyin. Bu yöntem genelde performans sorunlarını çözer.
FPS düşüşleri genelde depolama hızından da etkilenebilir. Depolamanız SSD mi yoksa HDD mi? SSD kullanıyorsanız diskinizde boş alan bırakmaya dikkat edin, yoksa yavaşlamalar olabilir.
Oyun içi ayarları minimuma düşürüp VSync'i kapatmayı denediniz mi? Ayrıca Nvidia Denetim Masası'nda performans modunu etkinleştirerek ekran kartının daha verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.
İşlemci darboğazı olasılığına karşı, oyun içi ayarlardan çözünürlüğü ve detay seviyelerini düşürüp test edin. Özellikle CPU ağırlıklı oyunlarda bu tür sorunlar sıkça yaşanıyor.
GTX 1660 Ti için Nvidia'nın 'GeForce Experience' yazılımını kullanıyorsanız, optimize edilmiş ayarları denemek iyi bir fikir olabilir. Ayrıca yazılımın önerdiği sürücüleri yükleyin.
Oyun sırasında görev yöneticisini açarak hangi uygulamaların çok fazla kaynak kullandığını kontrol edin. Gereksiz uygulamaları kapatmak performansı artırabilir.
i5-7500 işlemcisi biraz eski bir model olduğundan GTX 1660 Ti gibi güçlü bir kartla darboğaz yaratabilir. Overclock yapmak bir çözüm olabilir ama dikkatli olun.
Sorun büyük olasılıkla işlemci darboğazı veya RAM hızınızla ilgili olabilir. RAM frekansınızı kontrol edin, düşük hızda çalışıyorsa performansı etkiler. BIOS üzerinden XMP profilini etkinleştirmeyi deneyin.
Çözüm önerim şu: i5-7500 işlemcisini soğutucu ile kontrol edin ve termal macunu yenileyin. Aşırı ısınma durumlarında performans kaybı yaşanabilir. Bu yöntem benim eski sistemimde işe yaramıştı.
Ekran kartınızın güç bağlantılarını kontrol ettiniz mi? GTX 1660 Ti, yeterli güç almazsa performansı sınırlayabilir. Ayrıca PSU'nuzun watt değerini kontrol edin.