Son zamanlarda HP Victus laptopumun ekran kartı sıcaklığı 105 dereceye kadar çıkıyor ve bu durum beni oldukça endişelendiriyor. Oyun oynarken performans düşüşü ve ani kapanmalar yaşıyorum. Termal macun değişimi, undervolt yapma gibi çözümleri düşünenler oldu mu? Bu konuda tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca, 105 derece bir ekran kartı için kalıcı bir hasar bırakır mı? Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Merhaba, 105 derece gerçekten tehlikeli bir sıcaklık. İlk olarak, termal macunu yenilemeyi denemelisin. Eğer uzun zamandır değiştirmediysen termal macun kuruyarak ısı iletimini zayıflatabilir.
Bence undervolt yapmak iyi bir fikir olabilir. Bu şekilde hem güç tüketimini hem de sıcaklığı düşürebilirsin. Throttlestop veya MSI Afterburner gibi araçları deneyebilirsin.
105 derece, GPU’nun uzun vadede zarar görmesine neden olabilir. Öncelikle cihazın fanlarını temizlemelisin, toz birikimi soğutmayı ciddi şekilde engelleyebilir.
Fan temizliği ve termal macun yenilemeden sonra, BIOS güncellemesini kontrol etmelisin. Belki üretici bu sorunu çözmek için bir güncelleme yayınlamıştır.
Benim önerim, performans modundan dengeli moda geçerek sıcaklıkları bir nebze kontrol altına almak olabilir. Oyun sırasında ekstra performans için turbo mod kullanımı da gözden geçirilmeli.
Merhaba, ekran kartında throttle oluyorsa bu durum performansı ciddi etkiler. Isı sensörlerini detaylı incelemek için HWMonitor kullanmayı deneyebilirsin.
Laptop soğutucularından yüksek CFM değerine sahip bir model almanı öneririm. Bu cihazlar, laptopun alt kısmındaki hava akışını ciddi şekilde iyileştirir.