Yakın zamanda i9-11900KF ve RTX 4060 ile bir sistem topladım. Ancak oyunlarda ve masaüstü kullanımında ara sıra donmalar ve takılmalar yaşıyorum. İşletim sistemi Windows 11 Pro, RAM olarak 16 GB DDR4 3600 MHz kullanıyorum. Sürücülerin tamamı güncel ve BIOS da en son sürümde.
Sorun SSD'den mi, güç kaynağından mı yoksa başka bir şeyden kaynaklanıyor olabilir mi? Özellikle işlemci sıcaklığı ve güç tüketimi konusunda da herhangi bir anormallik gözlemlemedim.
Başına benzer bir durum gelen ya da çözüm önerisi olan var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Donma ve takılma genelde SSD'den kaynaklanabilir. Disk kullanımını Task Manager'dan kontrol ettiniz mi? Özellikle eski bir SSD kullanıyorsanız sorun orada olabilir.
Benzer bir sistemde güç kaynağı yetersizliği nedeniyle böyle bir sorun yaşamıştım. Güç kaynağınızın kapasitesi RTX 4060 ve i9-11900KF için yeterli mi? 650W veya üzeri olması gerekebilir.
BIOS güncel dediğiniz için yazılım kaynaklı bir sorun olabilir. Çipset sürücülerini tekrar yüklemeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca RAM'lerin XMP profilini doğru şekilde ayarladınız mı?
Donma ve takılma sorunları genellikle disk veya RAM'den kaynaklanır. SSD'nizin sağlık durumunu kontrol ettiniz mi? CrystalDiskInfo gibi bir araç kullanarak kontrol yapabilirsiniz.
Windows 11'in bazı güncellemeleri stabilite sorunlarına neden olabiliyor. Güncellemeleri kontrol edin ya da bir önceki sürüme geri dönmeyi düşünebilirsiniz.
Güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol ettiniz mi? Bazen yetersiz bağlantılar bu tarz sorunlara yol açabiliyor. Özellikle PCI-E kablolarını kontrol edin.
Sistem sıcaklıkları normal diyorsunuz ama işlemci veya GPU'da ani performans düşüşleri oluyor mu? Throttling ihtimaline karşı bir göz atmanızı öneririm.
BIOS güncel olsa da, BIOS ayarlarında güç yönetimi ya da hız aşırtma ayarlarında yanlış bir yapılandırma olmuş olabilir. Varsayılan ayarları geri yükleyin ve deneyin.