Elimde bir dizüstü bilgisayar var, işlemcisi Intel Pentium B960. Windows 10 yüklemek istiyorum ancak hangi sürümün bu işlemciyle daha stabil çalışacağı konusunda kararsız kaldım. Genellikle internette gezinme, ofis uygulamaları ve ara sıra video izleme gibi temel işler için kullanıyorum. Sistem özellikleri oldukça sınırlı olduğu için doğru bir sürüm seçmek istiyorum.
Şu anda Windows 10 Home ile denemeler yaptım ama biraz yavaş çalıştığını fark ettim. Belki Pro veya başka bir sürüm daha iyi bir performans sunar mı diye merak ediyorum. Ayrıca 32-bit mi yoksa 64-bit mi yüklemeliyim?
Sizce bu işlemciye ve kullanım şekline uygun en iyi Windows 10 sürümü hangisi olur? Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim!
Merhaba, Intel Pentium B960 gibi eski bir işlemcide, Windows 10 Home'un 32-bit sürümünü tercih etmenizi öneririm. 64-bit sürüm daha fazla RAM desteği sunar ama bu işlemciyle 64-bit'in fazla bir avantaj sağlamayacağını düşünüyorum. Ayrıca performansı artırmak için gereksiz arka plan servislerini kapatmayı deneyebilirsiniz.
B960 işlemci için 32-bit sürümü öneririm çünkü bu işlemci genellikle 4GB RAM'e kadar destekliyor ve 64-bit sistemlerde bu kadar RAM tam verimli çalışmayabiliyor. Ayrıca, LTSC (Long-Term Servicing Channel) sürümünü düşünmelisiniz, çünkü bu sürüm gereksiz uygulamalar içermiyor ve daha hafif çalışıyor.
Windows 10 Home'un 32-bit versiyonu en iyi seçim olacaktır. Eğer sisteminizin BIOS ayarlarını optimize ederseniz (örneğin 'Legacy Boot' modu yerine 'UEFI Boot' modu kullanmak), performansı bir nebze daha artırabilirsiniz.
Benzer bir işlemcide deneyimim olmuştu, Windows 10 Pro'nun 32-bit sürümünü yüklediğimde daha kararlı çalıştığını fark ettim. Pro sürümü Home'a göre biraz daha fazla özellik sunuyor ama doğru optimizasyonlarla gayet iyi çalıştırabilirsiniz.
Eğer sadece temel işler yapacaksanız, kesinlikle 32-bit Windows 10 Home sürümünü seçin. Aynı zamanda başlangıçta çalışan programları en aza indirgeyin, bu da sisteminizi daha hızlı yapacaktır.
Windows 10 LTSC sürümü, daha eski sistemlerde gerçekten fark yaratıyor. Bloatware olmaması sayesinde RAM ve CPU kullanımını minimumda tutuyor. Bence bu sürümü denemelisiniz.
Eğer video izlerken takılmalar yaşıyorsanız, grafik sürücülerini güncellediğinizden emin olun. Ayrıca, Windows 10 Home'un N sürümünü deneyebilirsiniz; bu, medya özelliklerini içermediği için daha az kaynak tüketir.
Windows 10’un Lite versiyonlarına göz atabilirsiniz. Bazı kullanıcılar bu versiyonları B960 gibi düşük performanslı işlemcilerde kullanarak oldukça iyi sonuçlar aldıklarını belirtiyorlar. Ancak dikkat edin, resmi olmayan sürümler güvenlik riski taşıyabilir.
Merhaba, 32-bit sürüm kesinlikle daha iyi çalışacaktır. Yine de, eğer RAM miktarınız 4 GB veya daha fazla ise, 64-bit sürümü seçebilirsiniz. Bu, özellikle gelecekteki yazılım desteği açısından daha avantajlı olabilir.
Performans artırımı için SSD kullanmanızı şiddetle öneririm. Eski HDD’lerle Windows 10 her sürümde yavaş çalışacaktır. SSD'ye geçtikten sonra Home veya Pro sürümü fark etmeksizin daha stabil bir deneyim yaşarsınız.
Eski sistemlerde RAM ve CPU kullanımı kritik olduğu için, Windows 10’un "Home Single Language" sürümünü denemenizi öneririm. Bu sürüm diğerlerine göre biraz daha az kaynak tüketiyor.
Eğer sisteminiz düşük RAM'e sahipse ve işlemci performansı kısıtlıysa, gereksiz görsel efektleri kapatmanızı öneririm. Bu, herhangi bir Windows 10 sürümünde performans artışı sağlar. B960 için 32-bit LTSC sürümü uygun bir seçenek.