Önceden belge almak için kırtasiye'de kullandığım flash belleği bilgisayara tekrar taktığımda virüs tespit etti. Bilgisayara format atsam temizlenir mi?
Evet, bu durumda format atmak genellikle en kesin ve güvenli çözümdür. Ancak formattan önce ve sonra dikkat etmen gereken bazı kritik noktalar var. Aşağıda sana adım adım açıklayayım:
Durum Değerlendirmesi
Flash belleği taktığında Trojan:Win32/Malgent!MSR isimli zararlı tespit edilmiş.
Bu tür zararlılar, sistem dosyalarına gizlenerek uzaktan komut çalıştırabilir ve veri çalabilir.
Özellikle C:\Windows\System32\printui.dll gibi sistem dosyalarına bulaşmışsa, basit antivirüs temizliği yetersiz kalabilir.
Format Atmak Çözüm mü?
Evet. Format atmak bu tür virüslerden tamamen kurtulmanın en etkili yoludur. Ancak:
Format atmadan önce virüslü flash belleği kesinlikle yeniden takma!
Eğer yedek alacaksan, sadece temiz ve güvenilir dosyaları (fotoğraflar, belgeler vs.) al, EXE, .SCR, .BAT gibi çalıştırılabilir dosyalardan uzak dur.
Adım Adım Temiz Kurulum Önerisi
1.
Flash bellekteki veya bilgisayardaki belgeleri başka bir cihaza taratarak yedekle.
Yedeklerken sadece PDF, DOCX, JPG, PNG gibi belgeleri kopyala.
Kesinlikle .exe, .bat, .js gibi dosyaları alma.
2.
Başka bir güvenli bilgisayarda, flash belleği açmadan önce antivirüsle tara.
Format at: Sağ tık > Biçimlendir > Hızlı biçimlendirmeyi kaldır ve tam biçimlendirme yap.
Öncelikle Flash belleğe diskpart üzerinden format attım daha sonra diskin içerisine rufus ile windows 10'u kurdum ve format attım. Sizce virüs bir şekilde hala disk içerisinde olabilir mi? Format işlemlerini yaparken rufus ile windows dosyasına bulaşmış olabilir mi? Yoksa yaptığım işlem yeterli midir?
Tek korkum şu. Virüs bilgisayara bulaştıktan sonra aynı flash belleği formatladım. Virüs bilgisayardayken aynı flash belleğe format attıktan sonra windows'u kurdum o sırada windows dosyası ya da flash bellek tekrardan virüs kapmış olabilir mi?
Virüs bilgisayara bulaştıktan sonra aynı flash belleği formatladım. Virüs bilgisayardayken aynı flash belleğe format attıktan sonra windows'u kurdum o sırada windows dosyası ya da flash bellek tekrardan virüs kapmış olabilir mi?
Scannow sonucunda bu yazı çıktı. (Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them.
For online repairs, details are included in the CBS log file located at
windir\Logs\CBS\CBS.log. For example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. For offline
repairs, details are included in the log file provided by the /OFFLOGFILE flag.) Diğerinde ise yüzde yüz olduktan sonra The restore operation completed successfully. The operation completed successfully yazısı çıktı.