LCD Ekrana Yazı Gelmiyor?

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba, Arduino Uno ile 16x2 LCD ekran kullanarak bir proje yapmaya çalışıyorum ancak ekranda herhangi bir yazı görüntüleyemiyorum. Ekranın ışığı yanıyor, bağlantılarımı kontrol ettim ama hala yazı gelmiyor. Kodumda veya bağlantılarda ne gibi bir sorun olabilir? Kullanıcıların karşılaştığı bu tür sorunlar için önerilerinizi paylaşabilir misiniz? Kullandığım kod ve devre detayları şu şekilde:

Kod:
C++:
#include <LiquidCrystal.h>

LiquidCrystal lcd(7, 8, 9, 10, 11, 12);

void setup() {
  lcd.begin(16, 2);
  lcd.print("Merhaba Dünya!");
}

void loop() {
}

Devre Detayları:
  • LCD'nin VCC ve GND bağlantılarını Arduino'dan aldım.
  • Potansiyometre ile kontrast ayarını yapıyorum.
  • Data pinleri (D4-D7) sırasıyla 12, 11, 10, 9 pinlerine bağlı.

Eğer benzer bir problemle karşılaşıp çözüm bulduysanız ya da genel önerileriniz varsa lütfen paylaşın.

Çözüm
Ekranın doğru şekilde bağlandığından emin olun. Özellikle RW pinini GND'ye bağlamayı unutmayın. Bu, LCD'nin yalnızca yazma modunda çalışmasını sağlar.
Kodunuzu incelediğimde doğru görünüyor. Ancak kontrast ayarını yapan potansiyometreyi tekrar kontrol edin. Çok düşük kontrast nedeniyle yazılar görünmeyebilir.

Ekranın doğru şekilde bağlandığından emin olun. Özellikle RW pinini GND'ye bağlamayı unutmayın. Bu, LCD'nin yalnızca yazma modunda çalışmasını sağlar.

Çözüm
lcd.begin(16, 2) kısmını lcd.clear() ile birlikte test edin. Ayrıca, ekranın yanıp söndüğünü veya başka bir tepki verdiğini kontrol edin.

LCD'nin VSS ve VDD pinlerinin sağlam bir şekilde bağlandığından emin olun. GND ve 5V bağlantılarında gevşeklik varsa ekran hiç çalışmaz.

LCD'nin sıvı kristal bölgesi zarar görmüş olabilir. Eğer başka bir LCD'niz varsa aynı bağlantılar ve kodla test ederek ekranın sağlamlığını kontrol edebilirsiniz.

Kodunuzu doğru bağladıysanız ve hala çalışmıyorsa, kullanılan kütüphanenin güncel olduğundan emin olun. Eski kütüphaneler bazı LCD'lerde uyumsuzluk yaratabilir.

Potansiyometreyi tamamen saat yönünde çevirip kontrastı maksimize edin. Yazıların çok silik olması durumunda genelde kontrast ayarı yetersiz olur.

Eğer RW pini GND'ye bağlı ve yine de çalışmıyorsa, bağlantılarınızı bir multimetre yardımıyla kontrol ederek kısa devre veya yanlış bağlanan bir pin olup olmadığını test edin.

Devrede kullanılan jumper kabloların sağlam olup olmadığını kontrol edin. Özellikle breadboard üzerindeki bağlantılar bazen hatalı olabilir.

Kodda lcd.print() kullanımı doğru görünüyor. Eğer hala çalışmıyorsa, lcd.setCursor() kullanarak yazıyı başka bir konuma yazdırmayı deneyin.

Arduino ile LCD bağlantılarında sık karşılaşılan sorunlardan biri, güç kaynağının yetersiz olmasıdır. Arduino'nuzun USB yerine harici bir güç kaynağıyla beslenip beslenmediğini kontrol edin.

Yeni Konular

Geri