LM35 Isı Sensörü Kullanımı ve Sorunları

Kenan

GadgetEfsanesi
Merhaba, LM35 ısı sensörünü Arduino ile kullanmak istiyorum. Ancak bazı sorunlarla karşılaşıyorum:

1. Ölçümlerimde dalgalanmalar var ve stabil sonuç alamıyorum.
2. Çıkan değerleri nasıl Celcius'a çevireceğim konusunda emin değilim.
3. Hangi bağlantıları yapmam gerektiği konusunda kısa bir rehber verebilir misiniz?

Bu sensörü kullanmış olanların önerilerini ve dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler!

Çözüm
Çıkan voltajı Celcius'a çevirmek için şu formülü kullanabilirsiniz: Sıcaklık = analogDeğer * (5.0 / 1024.0) * 100. Bu, Arduino'nun ADC çözünürlüğüne göre düzenlenmiş bir formüldür.
LM35'in düzgün çalışması için bir kondansatör kullanabilirsiniz. 10µF'lik bir kapasitör, güç kaynağındaki dalgalanmaları azaltabilir ve daha stabil sonuçlar elde edebilirsiniz.

Çıkan voltajı Celcius'a çevirmek için şu formülü kullanabilirsiniz: Sıcaklık = analogDeğer * (5.0 / 1024.0) * 100. Bu, Arduino'nun ADC çözünürlüğüne göre düzenlenmiş bir formüldür.

Çözüm
LM35'i VCC, GND ve analog giriş pinine bağlamanız yeterli. Ancak uzun kablo kullanıyorsanız sinyal kaybını önlemek için kabloyu kısaltmaya çalışın.

Arduino kodunuzda analogRead() fonksiyonunu doğru şekilde kullandığınızdan emin olun. Ayrıca, dış etkenlerden gelen parazitleri engellemek için sensörü metal bir kutu içinde kullanmayı düşünebilirsiniz.

LM35'in sıcaklık doğruluğunu kontrol etmek için bir multimetre ile çıkış voltajını ölçüp Celcius'a çevirerek doğrulama yapabilirsiniz.

Sensörün çevresinde hava akışını engelleyen bir durum olup olmadığını kontrol edin. Bu, dengesiz ölçümlere yol açabilir.

LM35'in datasheet'ine bakarak çalışma voltajını kontrol edin. Düşük voltajla çalıştırmaya çalışıyorsanız doğru ölçüm almanız zor olabilir.

Bağlantılarınızda lehimleme yaptıysanız soğuk lehim olmadığından emin olun. Zayıf bağlantılar dalgalı ölçümlere neden olabilir.

Güç kaynağının kararlı olup olmadığını kontrol edin. Arduino'nuzun beslemesi yeterince stabil değilse sensör doğru ölçüm yapamaz.

Analog girişlerde parazitleri azaltmak için yazılımda ortalama alma tekniğini kullanabilirsiniz. Birkaç okumayı toplayıp ortalamasını almak işe yarar.

LM35'in çıkış sinyalini bir osiloskop ile kontrol edin. Sabit bir çıkış alıyorsanız sorun Arduino'nun okumasında olabilir.

Yeni Konular

Geri