Arkadaşlar merhaba, birkaç hafta önce yeni bir sistem topladım. Sistemimde Ryzen 7 5800X işlemci, AMD Radeon 7800 XT ekran kartı, 32 GB 3200 MHz RAM ve XPG 1 TB SSD kullanıyorum. Ancak son zamanlarda oyunlarda beklediğim performansı alamıyorum. Özellikle masaüstü sahnelerinde FPS ciddi şekilde düşüyor. Bu sorunun kaynağını bir türlü bulamıyorum. Anakartım Asus TUF Gaming A520M-Plus II, belki burada bir uyumsuzluk olabilir mi diye düşünüyorum ama emin değilim. Sizce bu durumun sebebi ne olabilir? Daha önce bu tarz bir sorun yaşayan ya da çözüm önerisi olan var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler!
Merhaba Emre, öncelikle sürücülerin güncel olduğundan emin olmalısın. Özellikle AMD ekran kartları için Adrenalin yazılımını kullanarak en güncel sürümü indir. Ayrıca BIOS güncellemesi yapmayı da düşünebilirsin.
Selam, FPS düşüklüğü genellikle birden fazla sebebe bağlı olabilir. Windows güç seçeneklerinde performans modunu seçip oyun oynadığında arka planda gereksiz uygulamaları kapatmayı denedin mi?
Benzer bir durum bende olmuştu. Sorun ekran kartı sıcaklığından kaynaklanıyordu. MSI Afterburner gibi bir yazılımla sıcaklıkları kontrol etmeni öneririm.
Sistem oldukça güçlü görünüyor. Ancak FPS düşüşleri, özellikle masaüstü sahnelerinde, genellikle yazılımsal optimizasyon sorunlarına işaret eder. Oyunun grafik ayarlarını orta seviyeye çekip yeniden test etmeyi deneyebilirsin.
Bu tarz sorunlarda depolama birimi de önemli. XPG SSD'nin sağlık durumunu kontrol ettin mi? Yavaş okuma/yazma performansı oyunlarda FPS dalgalanmasına neden olabilir.
Selam, RAM'lerinin çift kanal modunda çalıştığından emin ol. Tek kanal çalışıyorsa, bellek bant genişliği düşük olabilir ve bu da FPS düşüşlerine sebep olabilir.
Emre, bir önerim var: Windows'ta oyun modu aktif mi? Ayrıca AMD Radeon yazılımında 'Chill' veya 'Enhanced Sync' gibi özelliklerin kapalı olduğundan emin ol.
Sorun DirectX sürümünden kaynaklanıyor olabilir. Oyunun hangi DirectX sürümünü kullandığını kontrol et ve ekran kartı sürücüsünün bu sürümle uyumlu olduğundan emin ol.
Kablo bağlantılarını da kontrol etmeni öneririm. Özellikle monitörle ekran kartı arasındaki HDMI veya DisplayPort kablosunun sağlam olduğundan emin ol.
Power Supply Unit (PSU) gücü yeterli mi? Ryzen 7 5800X ve AMD Radeon 7800 XT için güçlü bir PSU gerekebilir. PSU'nun stabil voltaj sağladığından emin ol.
Emre, yazılımsal bir sorun olabileceğini düşünüyorum. Oyunları 'Clean Boot' modunda çalıştırmayı dene. Bu yöntemle arka plandaki yazılımların etkisini eleyebilirsin.