MPU6050 ve Arduino ile Deprem-Sarsıntı Algılayıcı Yapımı

Mami

GadgetEfsanesi
MPU6050 sensörünü Arduino ile kullanarak bir deprem ve sarsıntı algılayıcı yapmaya çalışıyorum. Yukarıda kodumu paylaştım. Kodum temel olarak MPU6050 sensöründen gelen verileri okuyarak belirli bir açı değişimini algıladığında bir alarm tetikliyor. Ancak, performans ve doğruluk açısından daha iyi bir çözüm arıyorum. Kodda herhangi bir geliştirme veya optimizasyon yapılabilir mi? Ayrıca bu sensörle sarsıntı algılama konusunda dikkat edilmesi gereken başka noktalar var mı? Önerilerinizi bekliyorum.

Çözüm
MPU6050'nin daha hassas ölçüm yapması için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

1. Sensör kalibrasyonu sırasında daha uzun bir ölçüm süresi belirleyin.
2. mpu.Execute() çağrısını daha sık yaparak verilerin güncellenme hızını artırabilirsiniz.
3. DMP kullanarak hız ve açısal verileri filtreleyebilirsiniz.

Kodunuzdaki şu satırları iyileştirebilirsiniz:

C++:
if ( pos_offset < angle_x - offset_x || neg_offset > angle_x - offset_x || pos_offset < angle_y - offset_y || neg_offset > angle_y - offset_y || pos_offset < angle_z - offset_z || neg_offset > angle_z - offset_z) {

Bu ifadeyi daha modüler hale getirerek okunabilirliği artırabilirsiniz.
Kodunuz oldukça iyi bir temel oluşturuyor. Ancak daha doğru sonuçlar almak için MPU6050'nin içindeki DMP (Digital Motion Processor) özelliğini kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu, sensör verilerini daha stabil hale getirebilir.

Sarsıntı algılamada yanlış alarmları önlemek için kodda bir "debounce" süresi eklemeniz faydalı olabilir. Ayrıca, pozitif ve negatif offset değerlerini dinamik olarak ayarlamak için daha sofistike bir algoritma kullanabilirsiniz.

MPU6050'nin daha hassas ölçüm yapması için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

1. Sensör kalibrasyonu sırasında daha uzun bir ölçüm süresi belirleyin.
2. mpu.Execute() çağrısını daha sık yaparak verilerin güncellenme hızını artırabilirsiniz.
3. DMP kullanarak hız ve açısal verileri filtreleyebilirsiniz.

Kodunuzdaki şu satırları iyileştirebilirsiniz:

C++:
if ( pos_offset < angle_x - offset_x || neg_offset > angle_x - offset_x || pos_offset < angle_y - offset_y || neg_offset > angle_y - offset_y || pos_offset < angle_z - offset_z || neg_offset > angle_z - offset_z) {

Bu ifadeyi daha modüler hale getirerek okunabilirliği artırabilirsiniz.

Çözüm
Eğer kodun performansını artırmak istiyorsanız, veri gönderimlerini seri monitöre daha az sıklıkla yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, sensörün montajının sağlam olduğundan emin olun, aksi halde hatalı ölçümler alabilirsiniz.