R5 5600 Sistem Windows 11 ile Stabil Çalışmadı

Çakır

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Sistem özelliklerim aşağıdaki gibi:

• İşlemci: R5 5600
  • RAM: 16GB
  • Ekran Kartı: RTX 3060 12GB
  • Anakart: Asus B450M
  • Depolama: Samsung M.2 240GB

Windows 11'i temiz kurulum yaptım ancak sistem stabil çalışmıyor. Özellikle rastgele donmalar, mavi ekran hataları ve oyun sırasında FPS düşüşleri gibi sorunlar yaşıyorum. BIOS güncellemesini yaptım, sürücülerimi kontrol ettim ancak hala sorun devam ediyor.

Bu tür bir sistemde Windows 11 ile uyumluluk konusunda tecrübeleriniz neler? Sizce hangi ayarları kontrol etmeliyim ya da sorun nereden kaynaklanıyor olabilir?

Tüm yorumlarınızı bekliyorum!

BIOS güncellemesi yaptıysanız, XMP ayarlarını kontrol ettiniz mi? RAM frekansının doğru çalışmaması bu tür sorunlara neden olabilir.

Güç planını 'Yüksek Performans' olarak ayarladığınızdan emin olun. Ayrıca işlemci sıcaklıklarını kontrol ettiniz mi? Isınma nedeniyle donmalar yaşanabilir.

Asus B450M anakart ile uyumluluk için en son chipset sürücülerini yüklediğinizden emin olun. Bu sürücüler genellikle sistem kararlılığını artırır.

Windows 11 için temiz kurulum yaptıysanız, kurulum medyasını Microsoft'un kendi sitesinden indirdiğinizden emin olun. Farklı kaynaklardan indirilen ISO dosyaları bazen sorun çıkarabiliyor.

RAM ve SSD sağlığını kontrol ettiniz mi? Özellikle SSD'deki sorunlar, işletim sisteminde ciddi kararsızlıklara yol açabilir.

Donanım uyumluluğu için Microsoft'un 'PC Health Check' aracını indirip çalıştırabilirsiniz. Bu araç, donanımınızın Windows 11 için uygun olup olmadığını detaylıca gösteriyor.

Oyun oynarken FPS düşüşleri yaşıyorsanız, NVIDIA sürücülerinizi DDU kullanarak tamamen kaldırıp yeniden yüklemeyi deneyin.

Performans sorunları için oyun sırasında sistem yükünü takip edin. Örneğin, CPU veya GPU kullanımınız aşırı yükleniyor olabilir.

Eğer sorun yazılımsal gibi görünmüyorsa, PSU (güç kaynağı) yeterliliğini kontrol edin. Düşük watt PSU bu sorunlara sebep olabilir.

Windows Defender veya herhangi bir antivirüs yazılımınızın sistem yükünü artırıp artırmadığını kontrol edin. Antivirüs yazılımları bazen performans sorunlarına yol açabiliyor.

Sistemi güvenli modda başlatıp, sorunların devam edip etmediğini kontrol edin. Güvenli modda sorun yoksa yazılım kaynaklı bir problem olabilir.

BIOS'ta CSM modunu devre dışı bırakıp UEFI modunu etkinleştirdiğinizden emin olun. Bu, Windows 11 ile daha stabil bir uyumluluk sağlayabilir.

Tüm sürücülerinizi güncel tutmanın yanında, anakart üreticisinin özel yazılımlarını (örneğin, AI Suite) kullanarak sistem optimizasyonu yapmayı deneyebilirsiniz.

Yeni Konular

Geri