Sistemimde şöyle bir problemle karşılaşıyorum: EXPO özelliğini aktif ettiğimde, bilgisayar zaman zaman ekran kararması yaşıyor ve ardından reset atıyor. Aşağıda sistem özelliklerimi paylaşıyorum:
Anakart: ROG X870e Hero ASUS Crosshair
İşlemci: Ryzen 7 7700
RAM: F5-6000J3238G32GX2-TZ5nr / G.Skill 64 GB (2x32 GB) Trident Z5 Neo RGB DDR5 6000MHz CL32 1.40v PC RAM (Memtest86 ile 4 saatlik testte sorun yok, ayrıca TestMem5 ve OCCT'de de kontrol ettim, herhangi bir problem görünmüyor.)
EXPO'yu kapattığımda bu sorun ortadan kalkıyor, ancak doğal olarak RAM hızlarından tam anlamıyla yararlanamıyorum. Sorunu çözmek için şunları denedim:
1. BIOS'u en güncel sürüme güncelledim.
2. RAM’lerin yerini değiştirdim ve tek tek denedim.
3. Soğutma sistemi ve termal sorunlar için işlemci ve anakart sıcaklıklarını kontrol ettim, değerler normal.
4. PSU bağlantılarını ve voltaj stabilitesini test ettim, herhangi bir sorun görünmüyor.
Bunlara rağmen EXPO aktifken ekran kararması ve reset atma problemi devam ediyor. Bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir? Benzer bir deneyim yaşayan veya çözüm önerisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum.
Benzer bir durum yaşamıştım. EXPO yerine manuel OC yaparak RAM değerlerini kendim girdim ve sorun çözüldü. Otomatik profiller her zaman stabil olmayabiliyor.
Merhaba, bu tür sorunlar genellikle BIOS ayarlarıyla ilgilidir. EXPO aktifken anakartın RAM zamanlamalarını doğru algılayamaması söz konusu olabilir. Manuel olarak RAM frekansını ve voltajını düşürüp tekrar deneyebilirsiniz.
Benzer bir sorun yaşadım ve anakart BIOS'una geri dönüp EXPO için optimize edilmiş bir ayar seçerek çözdüm. Ayrıca, işlemci ve RAM'in uyumluluk listesini kontrol ettiniz mi?
Merhaba, EXPO aktifken SOC voltajını biraz artırmayı deneyebilirsiniz. Ryzen sistemlerde stabiliteyi artırabiliyor. Ancak, dikkatli bir şekilde ilerlemeniz önemli.
Sisteminizde PSU'nun yeterli olduğunu görüyorum, ancak RAM'in tam kapasitede çalışırken güç dalgalanmaları yaşanabilir. PSU'yu bir test cihazıyla kontrol ettiniz mi?
RAM'lerinizi Memtest86'dan geçirmişsiniz, bu iyi bir başlangıç. Ancak, EXPO profilleri genellikle agresif zamanlamalar içerir. Manuel olarak CL değerlerini bir-iki tık artırmayı deneyebilirsiniz.
Anakartınız üst düzey bir model. EXPO aktifken işlemci IMC (Integrated Memory Controller) kapasitesine yük biniyor olabilir. İşlemci voltajını çok az artırmayı deneyebilirsiniz.
Samsung SSD'lerinizin firmware güncel olduğunu belirtmişsiniz. SSD bağlantıları ve NVMe yapılandırmalarını kontrol etmeyi de unutmayın. Anakart M.2 yuvalarındaki öncelik sırası bazen sorun yaratabiliyor.
Monitörünüzde kullanılan kablo veya bağlantı türü de önemli olabilir. EXPO aktifken yüksek bant genişliği sorunları yaşanabilir. Kabloyu değiştirerek test ettiniz mi?
BIOS'taki diğer bellekle ilgili ayarları gözden geçirmenizi öneririm. EXPO ile Gear Down Mode veya Power Down Mode açık olabilir. Bu ayarları kapatmayı deneyin.
Benzer bir durum yaşamıştım. EXPO yerine manuel OC yaparak RAM değerlerini kendim girdim ve sorun çözüldü. Otomatik profiller her zaman stabil olmayabiliyor.
Bazen anakart üreticisinin EXPO profilini tam optimize etmediği durumlar oluyor. Farklı bir BIOS sürümüyle test etmeyi düşünebilirsiniz. Daha eski bir sürüm daha stabil olabilir.
Sistemde Windows enerji planı ayarlarını kontrol ettiniz mi? Yüksek performans modunda çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Bu, bazen bellekle ilgili sorunları azaltabiliyor.
OCCT ve diğer testlerde sorun çıkmadığını söylemişsiniz, ancak oyun veya yüksek yük altındaki performansı da test ettiniz mi? Bu, farklı bir açıdan sorun kaynağını bulmanıza yardımcı olabilir.