R7 9800X3D & RTX 4070 Super sistemin soğutması yeterli mi?

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Arkadaşlar selam,

Bu sistemde kullanılan soğutma bileşenleri yeterli mi? Özellikle Ryzen 7 9800X3D yüksek sıcaklıklara çıkabilen bir işlemci. Thermalright Peerless Assassin 120 bu işlemci için yeterli olur mu? Kasa olarak XPG Invader X kullanıyorum ve fan dizilimi konusunda önerileriniz var mı? Hava akışını nasıl optimize etmeliyim?

Bu sistemin uzun süre stabil çalışması için soğutma tarafında ekstra önlem almam gerekir mi? Görüşlerinizi bekliyorum!

Peerless Assassin 120 genel olarak çok iyi bir hava soğutucu ama 9800X3D gibi sıcak çalışan bir işlemci için sınırda olabilir. İyi bir kasa hava akışı sağlarsan daha stabil çalışır.

Eğer fan dizilimini iyi ayarlarsan (ön taraftan hava girişi, üst ve arkadan çıkış) büyük ihtimalle yeterli olur. Ama yaz aylarında ekstra bir fan eklemek gerekebilir.

Benzer bir sistem kullanıyorum, Peerless Assassin 120 genelde yeterli oluyor ama CPU sıcaklıkları zaman zaman 85°C’ye çıkabiliyor. İyi bir termal macun kullanmanı tavsiye ederim.

Sıvı soğutma düşünmüyorsan en azından kasanın üst kısmına iki adet çıkış fanı eklemeni öneririm. Pozitif hava basıncı oluşturmak önemli.

Eğer kasanın içindeki hava sirkülasyonu iyiyse sorun olmaz. Ama Peerless Assassin 120 yerine daha güçlü bir kule tipi hava soğutucu veya AIO sıvı soğutma düşünebilirsin.

9800X3D özellikle uzun oyun seanslarında sıcaklık konusunda zorlayabilir. Kasa içindeki kablo yönetimi de hava akışını doğrudan etkiler, buna dikkat etmelisin.

Bu işlemciyi test edenler genellikle hava soğutmayla bile 90°C’yi görebildiğini söylüyor. Eğer fanları tam performansta çalıştırırsan idare eder ama sessiz bir sistem istiyorsan zor.

Bence sistemin yeterince iyi ama yaz aylarında ısı artışı olursa kasanın ön tarafına ekstra bir fan eklemeyi düşünebilirsin.

Peerless Assassin 120 orta seviye bir kule tipi soğutucu, ama 9800X3D gibi bir işlemci için en azından yüksek devirli fanlarla kullanılması daha iyi olur.

Kendi deneyimlerime göre, Peerless Assassin 120 en fazla 120-130W TDP’ye kadar verimli çalışıyor. 9800X3D bazen daha fazla çekebiliyor, bunu göz önünde bulundurmalısın.

Eğer overclock yapmayacaksan büyük ihtimalle yeterli olur. Ama undervolt yaparak sıcaklıkları biraz daha kontrol altına alabilirsin.

Ben olsam bir 240mm AIO sıvı soğutucu alırdım. Ama hava soğutma kullanacaksan kasanın içindeki hava akışını iyi optimize etmelisin.

Geri