Raspberry Pi 5 için kullanılan aktif soğutucu devreye girdikten sonra zaman zaman çalışmayı durduruyor ya da düşük hızda çalışıyor. Cihaz sıcaklıkları hızlıca yükseliyor. Bu durumu çözmek için hangi adımları izlemeliyim? Sorunun donanımsal mı yazılımsal mı olduğunu nasıl anlayabilirim?
Sorunun çözümü için fanın yazılımsal kontrol edildiği bir script çalıştırmanızı öneririm. Örneğin, Python ile GPIO kontrolü yapabilirsiniz. Kod ve detayları aşağıda paylaştım.
Soğutucu fanının bağlantılarını kontrol ettiniz mi? GPIO bağlantısında bir problem olabilir. Ayrıca, fanın voltaj gereksinimini kontrol edin. Stabil çalışması için yeterli güç alıyor olmalı.
Benzer bir sorunla karşılaşmıştım. Fanın çalışmasını kontrol etmek için Raspberry Pi OS'de terminal üzerinden 'gpio readall' komutunu kullanabilirsiniz. Buradan hangi GPIO pinine bağlı olduğunu teyit edin.
Sorunun çözümü için fanın yazılımsal kontrol edildiği bir script çalıştırmanızı öneririm. Örneğin, Python ile GPIO kontrolü yapabilirsiniz. Kod ve detayları aşağıda paylaştım.
TechGuru'nun önerisi çok iyi. Yazılım tarafını kontrol ettikten sonra mutlaka GPIO pinlerinin sağlam olup olmadığını bir multimetre ile ölçerek doğrulayın.
Fanın çalışmasını kontrol etmek için Raspberry Pi'nin sıcaklık değerlerini 'vcgencmd measure_temp' komutuyla okuyabilirsiniz. Belki sıcaklık sensöründen gelen verilerde bir hata olabilir.
Aktif soğutucu yerine pasif soğutucu bir yapı denemeyi düşünebilirsiniz. Raspberry Pi 5'in performansı çoğu zaman pasif soğutucu ile de yeterli olabilir.
Raspberry Pi OS'de fan kontrol ayarlarını config.txt dosyasında düzenleyebilirsiniz. Bu dosyada fanın çalışma hızını kontrol eden parametreleri kontrol edin.