Raspberry Pi'de DS3231 RTC Saat Sorunu: Saat Devam Etmiyor

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba, Raspberry Pi'ye DS3231 RTC modülü ekledim ve başlangıçta sorunsuz çalışıyordu. Ancak şu an bir sorunla karşı karşıyayım: hwclock -r komutunu çalıştırdığımda belirli bir saat gösteriyor, ancak güç kesildikten sonra saat aynı noktada takılı kalıyor. RTC saati doğru şekilde tutuyor ama zamanı ilerletmiyor gibi görünüyor.

Bununla ilgili birkaç deneme yaptım:
1. RTC modülünün bağlantılarını kontrol ettim, her şey doğru görünüyor.
2. "/etc/rc.local" dosyasını inceledim ve RTC modülünün başlangıçta devreye girdiğinden emin oldum.
3. hwclock komutlarıyla RTC saatini güncellemeyi denedim ama sorun çözülmedi.

Sorunun kaynağı ve çözümü konusunda fikirlerinizi paylaşabilir misiniz? Özellikle güç kesintisinden sonra saatin neden ilerlemeye devam etmediğini anlamakta zorlanıyorum. Teşekkürler!

Çözüm
Benzer bir sorunu daha önce yaşamıştım. /boot/config.txt dosyanızda aşağıdaki satırları kontrol edin ve gerekirse ekleyin:
Kod:
dtparam=i2c_arm=on
dtparam=rtc-ds3231
Değişiklikten sonra Raspberry Pi'nizi yeniden başlatmayı unutmayın.
Sorunun büyük olasılıkla DS3231 RTC'nin CR2032 pilinden kaynaklandığını düşünüyorum. RTC modülünün pilini kontrol ettiniz mi? Pil zayıfsa saat güç kesildiğinde ilerlemeyi durdurabilir. Pilinizi değiştirmeyi deneyin ve durumu tekrar test edin.

RTC modülünün doğru şekilde ayarlandığından emin olun. Aşağıdaki komutları deneyebilirsiniz:
Kod:
sudo hwclock -w
sudo hwclock -s
Bu komutlar sistem saatinizi RTC ile senkronize eder. Eğer bu işe yaramazsa, RTC modülünün I2C adresini kontrol edin ve çakışma olup olmadığını doğrulayın.

Benzer bir sorunu daha önce yaşamıştım. /boot/config.txt dosyanızda aşağıdaki satırları kontrol edin ve gerekirse ekleyin:
Kod:
dtparam=i2c_arm=on
dtparam=rtc-ds3231
Değişiklikten sonra Raspberry Pi'nizi yeniden başlatmayı unutmayın.

Çözüm
Çavuş'un çözümü kesinlikle işe yarar! Eğer bu adımları takip ederseniz sorununuz büyük ihtimalle çözülecektir.

Yukarıdaki çözümler işe yaramazsa RTC modülünü başka bir cihazda test edebilir misiniz? Modülün kendisinde bir arıza olabilir.

Geri