Elimde bir ARGB fan var ve anakartımın sadece RGB_HEADER (12V, 4-pin) girişine sahip olduğunu fark ettim. ARGB'nin (5V, 3-pin) ile RGB'nin (12V, 4-pin) farklı olduğunu biliyorum ama bu fanı anakartıma bağlamanın bir yolu var mı? Bir adaptör kullanmam gerekir mi ya da fanın RGB özelliklerinden vazgeçmek zorunda mıyım? Bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler!
Merhaba Enes,
ARGB fanını doğrudan RGB_HEADER girişine bağlamaman gerekiyor. Voltaj farkı yüzünden fanına zarar verebilirsin. Ancak 5V ARGB bağlantısını destekleyen bir kontrolcü alarak çözüm bulabilirsin.
Cihan’a katılıyorum. Ayrıca, bazı ARGB adaptörleri piyasada mevcut. Bunlar RGB_HEADER ile ARGB cihazları uyumlu hale getirebilir. Ama dikkatli ol, her adaptör her marka ile uyumlu değil.
Eğer fanın sadece aydınlatma kısmını kullanmak istiyorsan, adaptör yerine basit bir harici ARGB kontrolcü de düşünebilirsin. Bu şekilde anakartına hiç yük bindirmezsin.
Enes, anakartın modelini belirtirsen daha net yardımcı olabiliriz. Bazı anakartlarda uyumsuz bağlantıları destekleyen ek özellikler olabilir, ama genelde ARGB ve RGB ayrı protokoller.
Merhaba, ARGB fanı RGB_HEADER’a bağlamak imkansız değil ama tavsiye edilmez. Yine de yapacak olursan tüm RGB efektlerini kaybedersin ve sadece tek renk yanabilir.
Bazı çevrimiçi mağazalarda ARGB to RGB dönüştürücüler satılıyor. Bunları araştırıp güvenilir markalardan alabilirsin. Ancak, bu tip çözümler genelde RGB efektlerini sınırlar.
Bir diğer alternatif ise, RGB fanlarını bir splitter ile harici bir RGB denetleyicisine bağlamak. Hem anakartını korumuş olursun hem de istediğin ışık efektlerini kontrol edebilirsin.
RGB_HEADER (12V) ile ARGB (5V) uyumlu değil. Eğer yanlış bağlarsan hem fanı hem de anakartı bozma riskin var. Bu yüzden mutlaka dönüştürücü kullanmalısın.
Fanını RGB_HEADER yerine USB üzerinden çalışan bir kontrolcüye bağlamayı düşün. Böylelikle anakartına bağlı kalmadan tüm efektleri kontrol edebilirsin.
Sonuçta RGB ve ARGB tamamen farklı standartlar. Eğer fanın sadece ARGB destekliyorsa, mutlaka uyumlu bir adaptör veya kontrolcü alman gerekiyor. Aksi takdirde çalışmaz.