Merhaba arkadaşlar, RX 570 ekran kartına sahip bir sistem kullanıyorum ve son zamanlarda ciddi bir problem yaşamaya başladım. Bilgisayarda oyun oynarken ya da ağır bir uygulama çalıştırırken ekran bir anda kapanıyor. Fakat sistem tamamen kapanmıyor, çünkü fanlar maksimum hızda dönmeye devam ediyor. Ancak ekrana hiçbir görüntü gelmiyor ve sistem yanıt vermiyor. Bu sorunu çözmek için şu ana kadar denediklerim:
- Sürücüleri güncellemek (en son sürümü yükledim)
- Termal macunu yenilemek
- Ekran kartını farklı bir güç kablosuyla çalıştırmak
- BIOS güncellemesi yapmak
Bunlar sorunu çözmedi. Bu durum hakkında bilgisi olan veya benzer bir şey yaşamış olan var mı? Güç kaynağı kaynaklı bir sorun olabilir mi? Yardımlarınızı bekliyorum!
Merhaba Emre, anlattığın sorunu ben de daha önce yaşamıştım. Büyük ihtimalle güç kaynağı yetersiz kalıyor olabilir. Watt değerini kontrol ettin mi? RX 570 için en az 450-500W kaliteli bir PSU gerekli. Eğer PSU yeterli değilse bu tarz problemler yaşanabilir.
Sorun güç kaynağından kaynaklanıyor gibi görünüyor. Eğer PSU yeterliyse, bağlantıları tekrar kontrol etmeni öneririm. Bazen kablolar tam oturmamış olabiliyor. Ayrıca ekran kartını farklı bir PCIe slotunda denedin mi? Anakarttaki bir arıza da bu duruma yol açabilir.
Selam Emre, ekran kapanma ve fanların hızlanması genelde aşırı ısınma belirtisi olabilir. Termal macunu yenilediğini söylemişsin ama GPU sıcaklığını kontrol ettin mi? MSI Afterburner veya benzeri bir yazılımla sıcaklıkları takip etmeni öneririm.
Merhaba, RX 570 gibi ekran kartlarında bu tür sorunlar bazen VRM (voltaj regülatör modülleri) ile ilgili olabilir. Eğer sıcaklık kontrol altındaysa, anakartın VRM bölümünde bir sorun olabilir. Ayrıca güç kablosunun doğru şekilde bağlandığından emin ol. Modüler bir PSU kullanıyorsan, kablonun PSU tarafında doğru takıldığını kontrol et.
Bu tür bir sorun yaşadığında, sürücülerin temiz kurulumunu yapmayı denedin mi? DDU (Display Driver Uninstaller) kullanarak eski sürücüleri tamamen kaldırıp yeniden kurmayı deneyebilirsin. Bu, yazılımsal bir çakışmayı ortadan kaldırabilir.
Emre selam, ekran kartının BIOS'unu güncellemeyi düşündün mü? Bazı RX 570 kartları için üretici güncellemeleri performansı ve kararlılığı artırabiliyor. Ancak bu işlemi dikkatli yapmanı öneririm. Üreticinin sitesinden doğru dosyayı indirdiğinden emin ol.
Eğer tüm donanım düzgün çalışıyorsa, bellek sorunları da bu durumu tetikleyebilir. RAM'leri tek tek çıkarıp sistemi öyle denemeyi düşündün mü? Memtest gibi bir araçla bellek hatalarını kontrol etmeni öneririm.
Selam, güç kaynağını kontrol ettikten sonra ekran kartını başka bir bilgisayarda deneme şansın var mı? Eğer başka bir sistemde sorunsuz çalışıyorsa, sorun anakartında olabilir. Aksi takdirde ekran kartının kendisi arızalı olabilir.
Sorun yazılımsal da olabilir. Windows olay günlüğünü kontrol ettin mi? Kapanma sırasında bir hata kaydı bırakıyor olabilir. Event Viewer üzerinden kritik hataları inceleyebilirsin.
Ekran kartının bağlantı noktalarını ve girişlerini temizlemeyi denedin mi? Bazen birikmiş tozlar bağlantıda sorunlara yol açabiliyor. Ayrıca BIOS'ta PCIe ayarlarını kontrol edip Gen3 olarak sabitlemeyi deneyebilirsin.
Bu tür sorunlar bende undervolting yaptığım zaman ortaya çıkmıştı. Ekran kartının voltaj ayarlarını kontrol etmeyi denedin mi? MSI Afterburner ile stok değerlere dönmeyi deneyebilirsin.
Benzer bir sorunu başka bir RX serisi kartta yaşamıştım. Çözüm, Windows güç planını 'Yüksek Performans' olarak ayarlamak olmuştu. Ayrıca anakart chipset sürücülerini de güncel tutmayı unutma.