Merhaba arkadaşlar, RX 6700 XT ekran kartı ve R5500 işlemciye sahip bir sistemim var. Ancak son zamanlarda sık sık donma sorunları yaşıyorum. Bu durum, özellikle oyun oynarken veya grafiksel olarak yoğun işlemler sırasında gerçekleşiyor. Şu ana kadar şunları denedim:
1. Sürücüleri güncelledim (hem ekran kartı hem de anakart).
2. Termal macun yeniledim ve sıcaklıkları kontrol ettim.
3. Windows 11’i temiz bir şekilde yeniden yükledim.
Ancak sorun hala devam ediyor. Benzer bir durum yaşayan veya çözüm önerisi olan var mı? Donma sorununun neden kaynaklanabileceğini nasıl tespit edebilirim?
Donma sorunu genellikle ekran kartı veya işlemcinin aşırı yüklenmesi nedeniyle meydana gelebilir. Bir stres testi yaparak sistemin hangi durumda donduğunu gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca BIOS güncellemelerini kontrol ettiniz mi? Eski BIOS versiyonu da sorun yaratabilir.
Güç kaynağını kontrol ettiniz mi? RX 6700 XT gibi güçlü bir kart için yeterli watt ve kaliteye sahip bir PSU gerekiyor. Voltaj dalgalanmaları donma sorunlarına neden olabilir.
Ekran kartı sürücülerinin DDU ile tamamen kaldırılıp temiz bir şekilde yeniden yüklendiğinden emin olun. Bazen eski sürücü kalıntıları bu tür sorunlara yol açabilir.
Anakartın PCIe yuvasında bir sorun olabilir. Ekran kartını farklı bir yuva veya başka bir sistemde deneyerek sorun ekran kartında mı anakartta mı tespit edebilirsiniz.
Sorunun güç kaynaklı olduğuna inanıyorum. Güç kaynağınızın watt değerini belirtirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz. Önerim minimum 650W ve 80+ Gold sertifikalı bir PSU.
Oyun dışında da donma yaşıyorsanız bu, sistemin genel stabilitesinde bir sorun olduğunu gösterir. Güç kaynağını ve RAM'leri kontrol etmek en mantıklı ilk adım.
Sistemde herhangi bir overclock ayarı yaptıysanız bunu varsayılan değerlere döndürmeyi deneyin. Dengesiz bir overclock sistemi kararsız hale getirebilir.