Ryzen 7 5700X3D İşlemci Sürekli 3.4 GHz'de Çalışıyor!

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Yeni bir Ryzen 7 5700X3D işlemci aldım ve genel olarak performansından memnunum. Ancak fark ettiğim bir sorun var: İşlemci, boost hızı 4.5 GHz'ye kadar çıkabiliyor olmasına rağmen, sürekli olarak 3.4 GHz'de sabit kalıyor. İşlemci yük altındayken bile bu hızda takılı kalıyor ve boost hızlarına çıkmıyor.

Sistemde Windows 11 yüklü, anakart modelim ASUS TUF B550-Plus, BIOS sürümüm güncel. İşlemci sıcaklıkları da normal (genelde 60-70°C arasında). AMD Ryzen Master üzerinden ayar yapmayı denedim ama değişiklik olmadı. Ayrıca güç planını "Yüksek Performans" olarak ayarladım ama yine aynı sonuç.

Bu sorunun çözümü için neler yapabilirim? Benzer bir durum yaşayan var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba, bu sorun genelde işlemcinin güç ayarlarından kaynaklanabilir. BIOS ayarlarını kontrol edip "Precision Boost Overdrive (PBO)" seçeneğini etkinleştirdiniz mi? Bu seçenek açık değilse işlemci boost hızlarına ulaşamayabilir.

Aynı işlemciyi kullanıyorum. Benzer bir sorun yaşamıştım. Çözüm olarak Windows'un AMD Chipset sürücülerini yeniden yükledim ve sorun çözüldü. Anakartınızın resmi sitesinden en güncel chipset sürücüsünü indirmenizi öneririm.

Bir diğer kontrol etmeniz gereken şey, CPU sıcaklıklarının gerçekten doğru ölçüldüğünden emin olmak. Her ne kadar 60-70°C normal olsa da, termal throttling nedeniyle işlemci hızını sınırlıyor olabilir. İyi bir termal macun uygulaması ve soğutma çözümü kullanıyor musunuz?

Merhaba Cihan, öncelikle güç planını kontrol ettiğin için iyi bir adım atmışsın. Ancak ASUS TUF anakartlarda bazen BIOS'un varsayılan ayarları işlemcinin tam performansını kısıtlayabiliyor. BIOS'ta CPU Core Ratio ya da PBO ayarlarını "Auto" yerine "Enabled" olarak değiştir.

Sisteminde herhangi bir arka plan yazılımının işlemci kullanımını sınırlayıp sınırlamadığını kontrol ettin mi? Özellikle enerji tasarrufu yazılımları ya da overclock araçları bu duruma sebep olabilir.

BIOS'u güncel tutmuş olsan da, işlemciye tam yük binip binmediğini test etmek için Cinebench veya Prime95 gibi bir stres testi yapmayı dene. Eğer işlemci hala 3.4 GHz'de kalıyorsa, BIOS'ta PBO ayarlarını detaylıca kontrol etmelisin.

AMD Ryzen Master üzerinde "Auto Overclocking" modunu aktif ettin mi? Bu seçenek bazen boost hızlarını etkinleştiriyor. Ayrıca BIOS'ta "Cool'n'Quiet" ayarını devre dışı bırakmayı da deneyebilirsin.

Merhaba, RAM hızlarınız da işlemci performansını etkileyebilir. RAM'lerin XMP profilini etkinleştirdiğinizden emin olun. RAM hızları düşükse işlemci de performansını sınırlayabilir.

Sadece güç planı değil, Windows'un performans seçeneklerinden "Arka Plan Hizmetleri" yerine "Programlar" seçeneğini aktif etmeyi denediniz mi? İşlemci yönetimini optimize edebilir.

PBO dışında bir seçenek olarak anakartınızın özel ayarlarından "Core Performance Boost" seçeneğini kontrol edin. Bu ayar kapalıysa işlemci yalnızca temel hızında çalışabilir.

Sisteminizde kullandığınız PSU (güç kaynağı) yeterli mi? Düşük kaliteli veya yetersiz güç sağlayan bir PSU işlemcinin performansını sınırlandırabilir.

Son olarak, işlemciyi başka bir sistemde test etme şansınız varsa deneyin. Belki de donanımsal bir sorun olabilir. Eğer başka bir sistemde aynı sorunu yaşamazsanız, anakartınızın ayarlarına yoğunlaşabilirsiniz.

Geri