Bilgisayarıma Windows 11 kurmak istiyorum ancak "Secure Boot" özelliğini bir türlü aktif edemiyorum. Anakartım ASUS TUF Gaming B450-PLUS. BIOS'a girdim ve Secure Boot ayarlarını kontrol ettim. Ancak ayarı aktif ettiğimde sistem boot etmiyor ve sürekli BIOS ekranına dönüyor. Legacy yerine UEFI kullanmam gerektiğini biliyorum, fakat bu sorunun tam olarak neden kaynaklandığını anlayamadım.
Bu problemi çözmek için hangi adımları izlemeliyim? BIOS ayarlarında dikkat etmem gereken başka bir şey var mı? Ayrıca, Windows 11 uyumluluğu için başka hangi BIOS ayarlarını kontrol etmem gerekiyor? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Öncelikle Secure Boot'u aktif etmek için sistemin UEFI modunda çalıştığından emin olmalısın. Eğer hala Legacy modda kurulu bir işletim sistemi varsa Secure Boot aktif olmaz. BIOS'ta Boot sekmesine gidip 'CSM' (Compatibility Support Module) seçeneğini kapatmayı deneyebilirsin.
Benzer bir sorun yaşamıştım. Öncelikle UEFI moduna geçiş yaptığından emin ol, ardından disk bölümleme tipini kontrol etmelisin. Diskinin GPT (GUID Partition Table) formatında olması gerekiyor. Eğer MBR ise, diskini GPT'ye dönüştürmen gerekebilir. Windows kurulum medyasını UEFI uyumlu şekilde hazırlamayı unutma.
BIOS'ta Secure Boot ayarını yaptıktan sonra 'Key Management' kısmına girip 'Install Default Secure Boot Keys' seçeneğini kullanmayı denedin mi? Bu, genelde sorunu çözüyor. Ayrıca, bazı durumlarda BIOS güncellemesi yapmak da gerekebilir.
Windows 11 için Secure Boot dışında TPM 2.0'ın da etkin olması gerekiyor. BIOS'ta 'Trusted Computing' ya da 'Security' sekmesi altında TPM'yi aktif ettiğinden emin ol. Eğer TPM aktif değilse Secure Boot çalışmayabilir.
Eğer Secure Boot açıldığında sistem boot etmiyorsa, kullandığın boot medyasının UEFI modunda hazırlandığından emin ol. Örneğin, Rufus ile USB oluşturuyorsan, 'Partition Scheme' kısmını GPT, 'Target System' kısmını ise UEFI olarak seç.
ASUS TUF Gaming anakartlarda bazen eski BIOS sürümleri bu tür sorunlara neden olabiliyor. BIOS'un güncel olduğundan emin ol ve son sürümü ASUS'un resmi sitesinden indirip güncelle. Güncelleme sonrası Secure Boot daha stabil çalışabilir.
Bir diğer önemli nokta da BIOS'ta 'Boot Option Priority' ayarlarını kontrol etmek. Secure Boot'u etkinleştirdikten sonra, boot edilecek diskin doğru sırada olduğundan emin ol. Yanlış bir disk seçiliyse sürekli BIOS'a geri dönebilirsin.
UEFI modunda boot etmek için bazen işletim sistemi yüklemesini sıfırdan yapmak gerekebiliyor. Mevcut kurulumun Legacy modda yapıldıysa Secure Boot çalışmayabilir. UEFI için yeni bir Windows kurulum medyası hazırlamanı öneririm.
Secure Boot'u etkinleştirdikten sonra 'Boot Mode Select' kısmının kesinlikle UEFI'de olduğundan emin ol. Ayrıca, RAID yerine AHCI modunu kullanmayı da deneyebilirsin. Bazen bu da sorunu çözebiliyor.
Ben bu tür sorunları genelde BIOS'u varsayılana döndürüp ardından Secure Boot ve UEFI ayarlarını yeniden yapılandırarak çözdüm. Bazı yanlış yapılmış ayarlar bu tip problemlere yol açabiliyor.
Eğer hala sorun devam ediyorsa, Secure Boot'u etkinleştirirken 'Secure Boot State' kısmının 'Enabled' ve 'Platform Key (PK) State' seçeneğinin 'Loaded' olduğundan emin ol. Eksik bir anahtar varsa bu özellik düzgün çalışmayabilir.
Sadece Secure Boot değil, aynı zamanda "Fast Boot" özelliğini de kapatmayı denemelisin. Bazen bu özellik, özellikle Windows kurulumlarında sorunlara yol açabiliyor. Umarım sorunun çözülür!