Tinkercad üzerinde bir Arduino Uno devresi kurdum. Amacım bir potansiyometre kullanarak bir LED'in parlaklığını artırıp azaltabilmek ve bunun yanında yanıp sönme hızını kontrol edebilmek. Bu devreyi nasıl tasarlamalıyım ve hangi kodları kullanmalıyım? Kod örnekleri, bağlantı şemaları ve açıklamaları ile yardımcı olabilir misiniz?
Bu problemi çözmek için öncelikle potansiyometreden okunan analog değeri PWM sinyaline çevirmek ve LED parlaklığını kontrol etmek gerekiyor. Aşağıda paylaştığım kod örneği ve açıklamalar işinizi görebilir.
Potansiyometrenin orta bacağını A0 analog pinine bağlayarak değer okuyabilirsiniz. Okunan değeri LED'in parlaklık ve yanıp sönme hızını kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Örnek kod ve şema paylaşacağım.
Bu senaryo için analogRead() fonksiyonu ile potansiyometreden okunan değeri map() fonksiyonu ile belirli bir zaman aralığına ölçeklendirin. Daha sonra bu değeri delay() fonksiyonunda kullanabilirsiniz.
Benzer bir proje yapmıştım. Potansiyometreden okunan değeri hem parlaklık (PWM) hem de hız kontrolü için ayrı ayrı işlemek gerekiyor. Kodunuzu buna göre düzenleyin. Şematik hazırladım, detay paylaşacağım.
Bu problemi çözmek için öncelikle potansiyometreden okunan analog değeri PWM sinyaline çevirmek ve LED parlaklığını kontrol etmek gerekiyor. Aşağıda paylaştığım kod örneği ve açıklamalar işinizi görebilir.
TechGuru'nun önerisi çok iyi. Özellikle analog değeri PWM sinyaline çevirmek başlangıç için en doğru adım olacaktır. Kodunuza Serial.print() ekleyerek değerleri kontrol edebilirsiniz.
Daha önce bu devreyi yaptım ve delay() yerine millis() kullanarak LED'in yanıp sönmesini daha esnek bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz. Bunun için örnek bir kod ekleyeceğim.
Eğer hız kontrolü istiyorsanız potansiyometreden okunan değeri map() ile 100-1000ms arasında bir değere dönüştürün. Kodlarda küçük bir düzenleme ile istediğiniz sonucu alabilirsiniz.
Kod yazarken potansiyometreden okunan değerleri sürekli olarak Serial Monitor ile kontrol edin. Bu, devrenizin çalışmasını daha kolay takip etmenizi sağlar.
LED'in yanıp sönme hızını kontrol etmek için potansiyometre değerini bir zamanlayıcıya bağlayabilirsiniz. Kodunuzu debug etmek için Tinkercad simülasyonunu kullanabilirsiniz.
Eğer projeyi genişletmek isterseniz birden fazla LED kullanarak farklı parlaklık seviyeleri ve hızlar da deneyebilirsiniz. Kodunuzu buna göre modifiye edebilirsiniz.