Windows 11 ISO dosyasını oluştururken gereksiz uygulamaları çıkartmak ve daha sade bir kurulum yapmak istiyorum. Araştırırken UUP Dump aracını keşfettim, ancak bu aracı doğru bir şekilde nasıl kullanacağımı tam anlamadım. Özellikle gereksiz uygulamaları çıkartma kısmında rehberliğe ihtiyacım var.
Şu ana kadar denediğim adımlar:
1. **UUP Dump'tan ISO Oluşturma:** UUP Dump sitesine girip istediğim Windows sürümünü seçtim ve gerekli dosyaları indirdim.
2. **ISO Dosyası Hazırlama:** İndirilen dosyaları script ile ISO dosyasına dönüştürdüm.
3. **Gereksiz Bileşenleri Kaldırma:** Bu adımda takıldım, hangi araç veya yöntemle gereksiz uygulamaları çıkarabileceğim konusunda emin olamadım.
Hedefim, Windows Defender, Xbox gibi sistem için kritik olmayan bileşenleri çıkartarak daha hafif bir ISO oluşturmak. Daha önce bu işlemi yapan arkadaşlar hangi araçları kullandılar? DISM veya üçüncü parti bir araç tavsiye eder misiniz? Adım adım rehber verirseniz çok memnun olurum.
Ben benzer bir işlem için NTLite kullanmıştım. Bu araçla hem gereksiz uygulamaları çıkartabilir hem de özelleştirilmiş bir kurulum hazırlayabilirsin. UUP Dump'tan aldığın ISO'yu NTLite ile açıp istediğin bileşenleri kaldırman yeterli.
UUP Dump ile oluşturduğun dosyaları düzenlemeden önce, Windows'tan gereksiz hizmetleri ve özellikleri kaldırmak için 'Liting' adı verilen minimalizasyon rehberlerini araştırmanı öneririm. Özellikle DISM'in parametrelerini öğrenirsen, istediğin hafif ISO'yu hazırlayabilirsin.
Eğer komut satırıyla uğraşmak istemiyorsan, MSMG Toolkit’i öneririm. Bu araç, gereksiz bileşenleri çıkarmak için oldukça kullanışlı. UUP Dump'tan ISO oluşturduktan sonra MSMG ile gerekli düzenlemeleri yapabilirsin.
Gereksiz uygulamaları çıkarmak için DISM ile `Remove-AppxProvisionedPackage` komutunu kullanabilirsin. Ancak dikkat et, bazı uygulamalar sistemle bağlantılı olabilir ve bunları kaldırmak sistem kararlılığını etkileyebilir.