VirtualBox üzerinde Linux Mint kullanıyorum. Varsayılan olarak disk boyutu 25GB olarak ayarlanmış ama zamanla bu alan dolmaya başladı. Özellikle güncellemeler ve bazı yazılımları yükledikten sonra yer sıkıntısı çekmeye başladım. VirtualBox üzerinden bu disk boyutunu artırmak mümkün mü? Eğer mümkünse, bunu nasıl güvenli bir şekilde yapabilirim? Diskimi artırırken verilerimi kaybetmek istemiyorum.
Konuyla ilgili tecrübesi olanlar veya daha önce benzer bir sorun yaşamış olanların önerilerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!
Merhaba, disk boyutunu artırmak VirtualBox'ta mümkün. VirtualBox'ın disk yönetimi aracı ile mevcut VDI dosyasını büyütebilirsiniz. Bunun için:
1. VirtualBox kapalıyken terminali açın ve şu komutu çalıştırın:
`VBoxManage modifymedium disk /path/to/disk.vdi --resize <yeni boyut MB cinsinden>`.
Örneğin, 50GB yapmak istiyorsanız, `--resize 51200` yazabilirsiniz.
2. Sanal makineyi başlatın ve Linux Mint içindeki disk yönetim aracını kullanarak bölümü büyütün.
Ancak yedek almayı unutmayın! Her ihtimale karşı verilerinizi kaybetmemek için önceden bir harici diske yedekleme yapabilirsiniz.
Selam, yukarıdaki adımlar doğru ancak bir ekleme yapmak istiyorum. Eğer VirtualBox sürümünüz eski ise `VBoxManage` komutunu desteklemiyor olabilir. Bu durumda sanal diski yeni bir boyut ile yeniden oluşturmanız gerekebilir. Ayrıca, GParted gibi bir araç kullanarak Linux Mint içindeki bölümü kolayca genişletebilirsiniz. Bunun için Live CD modunda GParted'ı çalıştırmanız gerekebilir.
Merhaba, ben de aynı sorunu yaşamıştım. Çözüm olarak, ilk önce diski genişlettim ve ardından Linux Mint'te bölümü genişletmek için aşağıdaki adımları izledim:
1. VirtualBox'ta diski genişlettikten sonra Linux Mint'e giriş yapın.
2. Terminalden `sudo fdisk -l` komutunu kullanarak yeni diski kontrol edin.
3. GParted'i indirip kurun (`sudo apt install gparted`).
4. GParted üzerinden bölümü genişletin ve değişiklikleri kaydedin.
GParted oldukça kullanıcı dostu ve işlemleri görsel olarak yapmanızı sağlıyor. Verilerimde hiçbir kayıp yaşamadım.
Selamlar, benzer bir durum için ek bir öneri: Eğer çok fazla yer tutan dosyalarınız varsa ve bunlara sık sık erişmiyorsanız, harici bir diske ya da bulut depolama alanına taşıyabilirsiniz. Bu şekilde sanal disk boyutunu artırmadan da bir süre idare edebilirsiniz. Ancak kalıcı bir çözüm istiyorsanız yukarıdaki arkadaşların disk genişletme önerileri gayet iyi.