Windows 10 UEFI Bootloader Çöktü - Çözüm Yöntemleri ve Tartışma

Xanadu

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Ekteki ekran görüntüsünde, Windows 10 UEFI bootloader sorunuyla karşılaşıldığını görmekteyiz. "bcdboot" komutları kullanılarak sistem boot dosyalarının yeniden yapılandırılması hedeflenmiş, ancak "Failure when attempting to copy boot files" hatası alınmıştır. Disk yapısı incelendiğinde:

• C: Sürücüsü, NTFS formatında ana disk olarak görünüyor.
  • Y: Sürücüsü, FAT32 formatında 200 MB boyutunda bir sistem ayrılmış bölüm olarak tanımlanmış.
  • Z: Harf ataması yapılmış bir hedef bölümü gösteriyor.

Sorun: Bootloader dosyaları doğru şekilde kopyalanamıyor. Özellikle UEFI sistemi için kritik olan bu yapılandırmada başarısızlık nedenleri neler olabilir ve hangi adımları izleyerek bu sorunu çözebiliriz?

Bu noktada tartışmayı genişletmek ve şu sorulara yanıt aramak istiyorum:

1. "bcdboot" komutunun başarısız olma nedenleri nelerdir? Kullanılan parametrelerde bir sorun olabilir mi?
  2. UEFI sistemlerde, FAT32 sistem bölümü doğru yapılandırılmamışsa ne yapılmalı?
  3. Başka hangi araçlar veya yöntemler bu sorunu çözebilir?
  4. Benzer sorunlarla karşılaşanlar nasıl bir yol izledi?

Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşabilir misiniz? Her türlü bilgi ve katkı bu sorunla karşılaşanlar için çok değerli olacaktır!

Ekli dosyalar

• IMG_20250109_023608_675.webp
    IMG_20250109_023608_675.webp
    1.6 MB · Görüntüleme: 0
Bu hata genellikle UEFI sistemde sistem ayrılmış bölümün (FAT32) hatalı biçimlendirilmesinden kaynaklanıyor. Öncelikle diskpart komutunu tekrar kullanarak bu bölümü kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca, FAT32'de alan yeterli mi bunu da kontrol edin.

Bu sorunu çözmek için şunu deneyebilirsiniz: bcdboot komutunu kullanmadan önce C: sürücüsünde Windows klasörünün bütünlüğünü kontrol edin. Ayrıca, UEFI için doğru olarak işaretlenmiş bir EFI bölümü olup olmadığını doğrulayın. Gerekirse EFI bölümünü yeniden oluşturun.

Failure when attempting to copy boot files hatası genellikle disk bölümleri arasında doğru ilişkilendirme yapılmadığında meydana geliyor. Bence BIOS ayarlarını kontrol edin ve UEFI modunun aktif olduğundan emin olun.

Aynı hatayı daha önce aldım ve bcdboot yerine alternatif olarak EasyBCD yazılımını kullandım. Bu araçla bootloader'ı yeniden oluşturabilirsiniz. Çok pratik bir çözüm oldu.

Hata bazen eksik sistem dosyalarından kaynaklanıyor olabilir. Windows yükleme medyanızın bozulmadığından emin olun. Gerekirse başka bir medyadan boot etmeyi deneyin.

Komutu tekrar çalıştırmadan önce diskpart ile tüm bölümlerin doğru şekilde atanmış olduğundan ve EFI bölümüne active bayrağı eklenmiş olduğundan emin olun.

`Muzo`nun çözümü kesinlikle doğru. Ben de aynı yöntemi kullandım ve EFI bölümü aktif hale getirilince sorun düzeldi.

Hata çözülmezse farklı bir USB yükleme medyasıyla işlem yapmayı deneyebilirsiniz. Boot dosyaları bazen medyadan doğru kopyalanamıyor.

`Muzo`nun önerisine ek olarak, Windows kurulum medyasını tekrar yazdırmayı deneyin. Bazı hatalar medyanın eksik veya bozuk olmasından kaynaklanabilir.

Eğer sorun çözülmezse BIOS güncellemesi yapmayı düşünün. UEFI'nin eski versiyonlarında benzer hatalarla karşılaşılabiliyor.

diskpart komutuyla bölümleri yeniden düzenleyin ve ardından chkdsk ile disklerde hata olup olmadığını kontrol edin. Bazen bölümler sağlıklı görünüyor ama hatalar olabiliyor.

Windows yükleme medyasında dil ve klavye düzenini kontrol edin. en-us yerine farklı bir ayar varsa bu hatayı tetikleyebilir.

Sorun çözülmezse komut yerine GUI tabanlı bir araç kullanabilirsiniz. Örneğin, Rufus ile UEFI uyumlu bir disk hazırlayıp bootloader'ı tekrar oluşturabilirsiniz.

bcdboot komutuyla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, komutları yazarken dosya yollarında ekstra boşluk olmadığından emin olun. Bu tür bir detay bazen hataya neden olabilir.

EFI bölümü yanlışlıkla gizlenmiş olabilir. diskpart ile assign komutunu kullanarak bu bölümü tekrar görünür yapmayı deneyin.

Geri