Windows 11'in 24H2 güncellemesini yükledikten sonra Ubisoft oyunlarında ciddi performans sorunları yaşamaya başladım. Özellikle Assassin's Creed Valhalla ve Far Cry 6 gibi oyunlarda FPS düşüşleri, ani takılmalar ve bazen tamamen çökme sorunları oluyor. Daha önce bu tür sorunlar yaşamıyordum.
Sistemim oldukça güçlü: Ryzen 7 5800X, 32 GB RAM, RTX 3080 ekran kartı kullanıyorum. Sürücülerim güncel ve diğer oyunlarda hiçbir problem yaşamıyorum. Ancak, Ubisoft oyunları adeta oynanamaz hale geldi.
Bu durumu yaşayan başka arkadaşlar var mı? Çözüm önerilerinizi veya benzer deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?
Ben de 24H2 güncellemesini yükledikten sonra benzer sorunlarla karşılaştım. Özellikle Ubisoft Connect’in arka planda çok fazla kaynak tükettiğini fark ettim. Görev Yöneticisi'nden Ubisoft Connect'i kapatmayı deneyebilirsin. Ayrıca oyunları yönetici modunda çalıştırmayı öneririm.
Bu sorun büyük ihtimalle 24H2 güncellemesiyle gelen bir uyumluluk probleminden kaynaklanıyor. Benzer bir durumda, Windows'taki "Oyun Modu" ayarını kapattım ve NVIDIA Denetim Masası'ndan oyunlara özel ayarları optimize ettim. Bir nebze de olsa düzelme sağladı.
Bende de Far Cry 6 oynarken aynı problemler oluştu. Ubisoft destek forumlarında bazı kullanıcılar, Windows'u önceki bir sürüme geri alarak bu sorunu çözmüş. Bu yöntemi deneyebilir ya da 24H2 güncellemesi için Microsoft'tan bir yama bekleyebilirsin.
Sorunun çözümü için iki şey deneyebilirsin: İlk olarak, Ubisoft oyunlarının yüklü olduğu dizinde 'easy anti-cheat' ayarlarını kontrol et ve gerektiğinde güncelle. İkinci olarak, grafik sürücünü yeniden yüklemeyi deneyebilirsin. Genelde güncellemeden sonra çakışma sorunları bu şekilde düzeliyor.
Ben Ubisoft oyunlarında sorun yaşamadım ama genel bir öneri olarak, Windows güncellemesini kaldırmak yerine, DISM ve SFC komutlarını kullanarak sistem dosyalarını onarabilirsin. Bazen güncelleme sonrası sistem dosyaları bozulabiliyor.
Bu tür problemler genelde DirectX veya Visual C++ kütüphaneleriyle ilgili oluyor. Ubisoft oyunlarının kurulu olduğu klasördeki destekleyici dosyaları yeniden kurmayı deneyebilirsin. Ayrıca Ubisoft Connect'i tamamen kaldırıp tekrar yüklemek de yardımcı olabilir.
Eğer sürücüler güncelse ve hâlâ sorun yaşıyorsan, MSI Afterburner gibi bir araç kullanarak oyun esnasındaki donanım kullanımını gözlemlemeni öneririm. Belki de belirli bir bileşen aşırı yükleniyor ya da darboğaz yapıyor olabilir.
Benzer bir problem yaşadım ve çözümü BIOS güncellemesinde buldum. Anakart üreticisinin sitesine gidip en son BIOS sürümünü indirip kurmayı dene. Bu yöntem genelde donanım-yazılım uyumsuzluklarını çözüyor.
Sistem özelliklerin çok güçlü ama Windows güncellemelerinden sonra arka planda çalışan servisler performansı etkileyebilir. MSConfig üzerinden başlangıç programlarını ve hizmetlerini optimize etmeyi düşünebilirsin.
Bazen güncellemeler DirectStorage gibi teknolojilerle uyumsuzluk yaratabiliyor. Windows’un "Depolama Ayarları" bölümünden DirectStorage’ın aktif olup olmadığını kontrol etmeni öneririm. Kapattıktan sonra performans artışı gözlemledim.
24H2 güncellemesi sonrası AMD işlemcilerle ilgili bazı sorunlar rapor edilmişti. Eğer bu tür bir problem yaşıyorsan, AMD Chipset Driver’ını yeniden yükle ve güç planını 'AMD Balanced' olarak değiştir.
Ubisoft oyunlarını SSD yerine HDD’den çalıştırıyorsan, bu da FPS düşüşlerine neden olabilir. Eğer oyunlar SSD’deyse, depolama biriminin sağlık durumunu kontrol etmeni öneririm. CrystalDiskInfo gibi araçlar bu iş için iyi.