Windows 11 yüklü bilgisayarımda EFI Boot bölümü şu anda bir HDD üzerinde ve ben bunu farklı bir HDD'ye taşımak istiyorum. Bu işlemi nasıl yapabilirim? Sistemim sorunsuz bir şekilde başlamaya devam etsin istiyorum.
Kullandığınız yöntemler veya adım adım açıklamalarla bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Özellikle dikkat edilmesi gereken noktaları da belirtirseniz çok sevinirim.
EFI Boot bölümünü taşımak için şu adımları izleyebilirsin:
1. **Yeni HDD’yi Hazırla:** Hedef HDD üzerinde boş bir alan oluştur ve bunu FAT32 olarak biçimlendir. Bu, EFI bölümü için gereklidir.
2. **Disk Yönetimi veya Üçüncü Parti Araçlar:** Disk Yönetimi veya MiniTool Partition Wizard gibi bir yazılımla mevcut EFI bölümünü klonlayarak yeni HDD’ye taşıyabilirsin.
3. **Boot Sırasını Değiştir:** BIOS’a girerek boot sırasını yeni HDD’ye ayarla. EFI bölümünü taşıdıktan sonra sistem bu HDD üzerinden başlayacaktır.
Eğer bu işlemi manuel olarak yapmak istiyorsan, `diskpart` komutuyla EFI bölümü oluşturabilir ve `bcdboot` komutuyla gerekli dosyaları kopyalayabilirsin.
TechGuru’nun anlattıklarına ek olarak, komut satırıyla işlem yapmak istersen şu adımları takip edebilirsin:
1. **Diskpart ile Yeni Bölüm Oluştur:**
- `diskpart` yaz ve Enter’a bas.
- `list disk` ile hedef diski bul, ardından `select disk X` komutunu kullan.
- Yeni EFI bölümü oluşturmak için: `create partition efi size=100` ve ardından `format fs=fat32` komutlarını çalıştır.
2. **bcdboot ile Sistem Dosyalarını Kopyala:**
- Ana diskteki Windows yükleme dosyalarını yeni EFI bölümüne taşımak için: `bcdboot C:\Windows /s X: /f UEFI` komutunu kullan. Burada X, yeni EFI bölümünün harfidir.
3. **BIOS Ayarlarını Güncelle:** BIOS’ta yeni diski öncelikli boot aygıtı olarak seç.
Bu adımlarla işlem tamamlanacaktır. Sorun yaşarsan detayları paylaşabilirsin.
Eğer mevcut EFI bölümü taşınamazsa, yeni bir Windows kurulum USB’si kullanarak EFI bölümünü sıfırdan oluşturabilirsin. Bu yöntem biraz daha zahmetli olabilir ama genelde temiz bir çözüm sağlar. Yeni HDD’yi tak ve kurulum sırasında "Onar" seçeneğiyle EFI bölümünü yeniden oluşturmayı dene.
EFI bölümünü taşırken özellikle sistem dosyalarının tam kopyalandığından emin olmalısın. Yanlış veya eksik bir işlem sistemin açılmamasına neden olabilir. Alternatif olarak AOMEI Partition Assistant gibi yazılımları kullanarak işlem yapabilirsin. Bu araç, EFI bölümü taşıma işlemini oldukça kolaylaştırıyor.