Bugün Windows 11'in boşta RAM tüketimiyle ilgili bir konuyu tartışmaya açmak istiyorum. Yüklediğim ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi, sistem boşta olmasına rağmen RAM kullanım oranı %39 civarında (6.1 GB). Bu durum özellikle 16 GB RAM'e sahip bir cihaz için normal midir yoksa sistemde bir optimizasyon problemi mi var?
Ayrıca "Tamamlanan" ve "Disk belleği havuzu" gibi parametreler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler olabilir. Sizce bu tüketimi azaltmanın yolları nelerdir? Arka planda çalışan gereksiz hizmetleri kapatmak, başlangıç uygulamalarını sınırlandırmak veya bellek optimizasyonu için belirli araçlar kullanmak etkili olur mu?
Bu konuda tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşabilir misiniz? Teşekkürler!
Windows 11'in RAM kullanımı dinamik olarak optimize edilmiştir. Ancak, başlangıç uygulamalarını gözden geçirmenizi öneririm. Arka planda çalışan gereksiz hizmetleri kapatabilirsiniz.
Benzer bir sorun yaşamıştım. "Hizmetler" sekmesinden gereksiz hizmetleri devre dışı bırakarak RAM kullanımını düşürdüm. Ayrıca "Windows Performance Recorder" gibi araçlarla detaylı analiz yapabilirsiniz.
Görev Yöneticisi üzerinden başlangıçta çalışan uygulamaları kapatın. Ayrıca, "Windows Ayarları > Gizlilik" sekmesinden arka planda çalışan uygulamaları sınırlandırmayı deneyin.
Tamamlanan ve önbelleğe alınmış veriler sistemin performansını artırır. Ancak, sıkıştırılmış bellek oranı yüksekse bir sorun olabilir. RAM temizleyici araçları deneyin.
Sadece Windows özellikleri değil, üçüncü taraf uygulamaların arka planda çalışması da bu durumu etkileyebilir. Belirli analiz araçlarıyla yükleri kontrol edebilirsiniz.
16 GB RAM için bu kullanım seviyesi normal görünüyor. Windows 11 kaynakları daha etkin kullanmak için tasarlandığından, endişelenmeye gerek olmayabilir.