Windows 11'de "Windows etkin değil" hatası alıyorum. Daha önce etkinleştirilmiş bir sürüm kullanıyordum, ancak son güncellemeden sonra bu hata ile karşılaşmaya başladım. Sorunu nasıl çözebilirim?
Denediğim yöntemler:
Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Etkinleştirme bölümünden etkinleştirmeyi kontrol ettim.
CMD üzerinden slmgr /dlv ve slmgr /xpr komutlarını kullanarak lisans durumunu kontrol ettim.
Microsoft hesabımı tekrar bağladım.
Ancak sorun hala devam ediyor. Windows 11 etkinleştirme hatasını nasıl düzeltebilirim?
Öncelikle Windows 11’in gerçekten etkin olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Komut İstemi’ni Yönetici Olarak Çalıştırın
- slmgr /xpr komutunu çalıştırarak lisans durumunuzu öğrenin.
- Eğer "Bu makine kalıcı olarak etkinleştirilmiş" mesajı almıyorsanız, lisansınız iptal edilmiş olabilir.
2. Lisans Anahtarınızı Yeniden Girin
- slmgr /ipk XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX komutu ile lisans anahtarınızı tekrar girin.
- slmgr /ato komutunu çalıştırarak etkinleştirme işlemini tekrar deneyin.
3. Microsoft Hesabınızı Kontrol Edin
- Ayarlar > Hesaplar > Bilgisayarınızı Lisansla Bağlayın seçeneğini kullanarak lisansın Microsoft hesabınızla eşleştiğinden...
Öncelikle Windows 11’in gerçekten etkin olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Komut İstemi’ni Yönetici Olarak Çalıştırın
- slmgr /xpr komutunu çalıştırarak lisans durumunuzu öğrenin.
- Eğer "Bu makine kalıcı olarak etkinleştirilmiş" mesajı almıyorsanız, lisansınız iptal edilmiş olabilir.
2. Lisans Anahtarınızı Yeniden Girin
- slmgr /ipk XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX komutu ile lisans anahtarınızı tekrar girin.
- slmgr /ato komutunu çalıştırarak etkinleştirme işlemini tekrar deneyin.
3. Microsoft Hesabınızı Kontrol Edin
- Ayarlar > Hesaplar > Bilgisayarınızı Lisansla Bağlayın seçeneğini kullanarak lisansın Microsoft hesabınızla eşleştiğinden emin olun.
Eğer lisansınız orijinalse ve etkinleşmiyorsa, Windows’unuzu manuel olarak etkinleştirmek için Microsoft Destek ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, Settings > Update & Security > Activation sekmesinden lisansınızı doğrulamayı deneyin.
Bazen Windows 11’in güncellenmemiş olması etkinleştirme hatasına neden olabilir. Windows Update’i çalıştırarak tüm güncellemeleri yükleyin ve ardından yeniden etkinleştirmeyi deneyin.
Eğer yeni bir donanım değişikliği yaptıysanız (örneğin anakart değişimi), lisansınız geçersiz olabilir. Microsoft hesabınıza giriş yaparak Dijital Lisans’ı manuel olarak eşleştirmeyi deneyin.
KMS (Kurumsal Lisans) kullanan sistemlerde ağ bağlantısı kesildiğinde etkinleştirme iptal olabilir. slmgr /rearm komutunu çalıştırıp bilgisayarı yeniden başlatmayı deneyin.
Microsoft’un Aktivasyon Sorun Giderici aracını kullanarak otomatik düzeltme yapabilirsiniz. 'Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Etkinleştirme' sekmesine gidip 'Sorun Gider' butonuna tıklayın.
BIOS’unuzda gömülü bir lisans varsa, Windows bunu otomatik olarak almalıdır. Ancak bazı durumlarda BIOS güncellemesi sonrasında lisans kaybolabilir. Eğer BIOS güncellemesi yaptıysanız, eski sürüme dönmeyi deneyin.
Bazı lisans anahtarları belirli sürümlere özeldir. Örneğin, Windows 11 Pro anahtarı Home sürümünde çalışmaz. Kurulumunuzu kontrol edin ve doğru sürümü yüklediğinizden emin olun.
Alternatif olarak, yeni bir Windows 11 yüklemesi yaparken lisans anahtarınızı doğrudan girerek temiz bir kurulum yapabilirsiniz. Bazen eski dosyalar etkinleştirme sürecini engelleyebilir.
Eğer hala etkinleştirme yapamıyorsanız, Microsoft’un müşteri hizmetleri ile iletişime geçip lisansınızı doğrulatabilirsiniz. Resmi destek hattından yardım alabilirsiniz.
Windows 11 etkinleştirme sunucularının bazen aşırı yüklü olması nedeniyle manuel etkinleştirme yapmak gerekebilir. slui 4 komutunu çalıştırarak manuel etkinleştirme işlemini başlatabilirsiniz.
Eğer farklı bir bilgisayardan alınmış bir OEM lisansını kullanıyorsanız, bu lisansın başka bir cihazda etkinleştirilemeyeceğini unutmayın. Yeni bir lisans satın almanız gerekebilir.
Son olarak, Windows 11’i sıfırlamak veya eski bir yedeğe dönmek de etkinleştirme sorunlarını çözebilir. Bu yöntemi en son çare olarak düşünebilirsiniz.