Windows 11 kullanıyorum ve grafik kartı sürücüsünü tamamen kaldırmak istiyorum. Ancak standart yöntemlerle kaldırdıktan sonra eski dosyaların kalabileceğini öğrendim. Grafik sürücüsünü eksiksiz bir şekilde nasıl silebilirim? Adım adım anlatabilir misiniz?
Grafik kartı sürücüsünü tamamen kaldırmak için şu adımları takip edebilirsin:
### **1. Standart Kaldırma Yöntemi**
- `Win + X` tuşlarına bas ve "Aygıt Yöneticisi"ni aç.
- "Ekran Bağdaştırıcıları" altında grafik kartını bul, sağ tıklayıp "Cihazı Kaldır" seçeneğine tıkla.
- Kaldırma sırasında "Bu aygıt için sürücü yazılımını sil" kutusunu işaretle.
### **2. DDU (Display Driver Uninstaller) Kullanımı**
- DDU’yu [resmi sitesinden](https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html) indir.
- Güvenli Modda bilgisayarı başlat (başlangıç sırasında `F8` veya `Shift + Yeniden Başlat`).
- DDU’yu çalıştır ve grafik sürücüsünü tamamen kaldır.
- İşlem tamamlandıktan sonra sistemi yeniden başlat.
### **3. Eski Dosyaları Temizleme**
- Kaldırma işleminden sonra `C:\NVIDIA` veya `C:\AMD` gibi kalan dosyaları manuel olarak kontrol edip silebilirsin.
Bu yöntemlerle temiz bir şekilde sürücüyü kaldırabilirsin. Yeni sürücü yüklerken en güncel versiyonu kullanmayı unutma.
TechGuru’nun önerilerine ek olarak, eğer yeni bir sürücü yüklemeden önce tüm artık dosyaları temizlemek istiyorsan şunları da deneyebilirsin:
- `C:\Program Files` ve `C:\Program Files (x86)` dizinlerinde Nvidia veya AMD klasörleri kalmış olabilir. Bunları elle sil.
- Windows Geçici Dosyalar klasörünü temizlemek için `Disk Temizleme` aracını kullan.
Bu işlemleri yaptıktan sonra sistem çok daha temiz çalışacaktır.
Eğer hem Nvidia hem de AMD sürücülerini kullandıysan ve birini tamamen kaldırmak istiyorsan, her iki sürücü de sistemde çakışmalara neden olabilir. DDU’yu kullanırken "Tüm GPU Sürücülerini Temizle" seçeneğini işaretle. Bu, sistemdeki diğer grafik sürücülerini de kaldırabilir.
Güvenli Modda kaldırma işlemini kesinlikle öneririm. DDU, sürücü kaldırma işini en temiz şekilde yapar. Eğer bir oyun oynuyorsan ve grafik performansında düşüş yaşıyorsan, yeni sürücüyü yüklemeden önce sistemin güncel olduğundan emin ol. Özellikle Windows Update’ten eksik güncellemeleri kontrol et!