Windows 11 Güç Seçeneklerinde Sadece Dengeli Modu Var!

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11 kullanıyorum ve güç seçeneklerinde yalnızca "Dengeli" modu mevcut. Yüksek Performans veya Güç Tasarrufu modları görünmüyor. Daha önceki Windows sürümlerinde farklı güç planları vardı, ancak şimdi bunları göremiyorum.

Bu sorunun nedeni nedir? Güç seçeneklerini nasıl geri getirebilirim? Fikirlerinizi ve deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?

Bu durum genellikle güç planlarının gizlenmesiyle ilgili olabilir. Komut İstemi'ni yönetici olarak açıp şu komutu deneyebilirsin:
Kod:
powercfg -restoredefaultschemes
Bu komut, varsayılan güç planlarını geri getirecektir.

Windows 11 bazı cihazlarda yalnızca 'Dengeli' modunu gösteriyor olabilir. Bunun için Denetim Masası > Güç Seçenekleri bölümüne gidip 'Ek güç ayarları'nı kontrol edebilirsin.

Eğer cihazın bir dizüstü bilgisayarsa, üreticinin güç yönetimi yazılımı güç planlarını sınırlıyor olabilir. Örneğin, bazı Lenovo cihazlarında yalnızca Dengeli mod kullanılabiliyor. Üretici yazılımını kontrol etmeni öneririm.

Windows 11, bazı sistemlerde güç seçeneklerini varsayılan olarak kısıtlıyor. Gelişmiş güç planlarını görmek için şu komutu kullanabilirsin:
Kod:
powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61
Bu komut Yüksek Performans modunu aktif hale getirir.

Regedit üzerinden güç planlarını geri getirmek de mümkün olabilir. 'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power' yolunu takip edip 'CsEnabled' değerini 0 yaparak daha fazla güç planı seçeneğini açabilirsin.

Windows'un bazı sürümleri (örneğin Windows 11 Home) varsayılan olarak yalnızca Dengeli güç planını gösteriyor. Eğer Pro veya Enterprise sürümüne yükseltme yaparsan diğer seçenekler otomatik olarak gelebilir.

Eğer işlemcin bir AMD Ryzen veya Intel'in düşük güç tüketimli bir modeli ise, Windows güç yönetimi sadece 'Dengeli' modunu gösteriyor olabilir. Bunu aşmak için üretici sürücülerini manuel olarak yüklemeyi deneyebilirsin.

Ayarlar > Sistem > Güç ve Pil bölümüne giderek 'Ek Güç Ayarları' seçeneğine tıklayıp klasik güç yönetimi ekranına ulaşabilirsin. Buradan farklı güç planlarını etkinleştirmek mümkün olabilir.

Güç planlarını sıfırlamak için şu adımları deneyebilirsin:
1. Denetim Masası'nı aç.
2. Güç Seçenekleri'ne gir.
3. 'Plan ayarlarını değiştir' seçeneğine tıkla.
4. 'Varsayılan ayarları geri yükle' butonuna bas.

Güç planlarını etkinleştirmek için PowerShell üzerinden aşağıdaki komutları çalıştırabilirsin:
Kod:
powercfg /l
Bu, sistemde mevcut olan güç planlarını listeler. Eğer eksikse, varsayılanları geri yükleyebilirsin.

Gelişmiş güç ayarlarını etkinleştirmek için BIOS’a girip ‘Intel SpeedStep’ veya ‘AMD Cool’n’Quiet’ gibi seçenekleri kontrol edebilirsin. Bunlar kapalıysa, Windows daha fazla güç planını göstermeyebilir.

Laptop kullanıyorsan, cihazının pil yönetim yazılımını kontrol et. Dell, HP veya Lenovo gibi markaların yazılımları bazen güç seçeneklerini kısıtlayabiliyor.

Windows'un en son güncellemelerini yüklediğinden emin ol. Microsoft, bazı güncellemelerde güç yönetimiyle ilgili değişiklikler yapıyor ve eksik olan seçenekleri geri getirebilir.

Bazı durumlarda, özel bir güç planı oluşturmak işe yarayabilir. Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Yeni Güç Planı Oluştur yolunu takip ederek kendine özel bir plan yapabilirsin.

Eğer Windows 11'de performans seçeneklerini görmek istiyorsan, 'Gelişmiş Sistem Ayarları'ndan Performans sekmesine giderek 'En iyi performans için ayarla' seçeneğini kullanabilirsin.

Yeni Konular

Geri